Mehmetçik korsan avında

TCG Giresun Fırkateyni'nde Arapça, Almanya, Fransızca ve Rusça bilen personel görev alıyor.

Mehmetçik korsan avında

Marmaris Aksaz'daki deniz üssünden yola çıkan TCG Giresun Fırkateyni'nde Arapça, Almanya, Fransızca ve Rusça bilen personel görev alıyor.

Daha önce Lübnan'daki UNIFIL harekatın da katılan gemi, deneyimli personeliyle 90 gün karaya ayak basmadan görev yapabiliyor. Gemide bir basınç odası ve biri dalış konusunda uzman olmak üzere 2 doktor, 2 sıhhiye astsubay ve 1 uzman teknisyen görev yapıyor. Gemide dünyanın her yerinden konuşabilmeye imkan sağlayan uydu telefon sistemi de bulunuyor.

TCG Giresun Fırkateyni Aden Körfezi'nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz'daki deniz üssünden yola çıktı.

Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Caner Bener, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndaki uğurlama töreninde yaptığı konuşmada son dönemde Somali'de devam eden istikrarsızlık nedeniyle dünya deniz ticaret yolları üzerinde yer alan ve Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun bir şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki ticaret gemilerine karşı deniz haydutluğu faaliyetlerinde önemli bir artış meydana geldiğini kaydetti.

Bu sorunla mücadelenin Birleşmiş Milletlerin (BM) gündeminde yer aldığını dünya barışı ve güvenliğini tehdit eden bu problemle hiçbir ülkenin tek başına baş edebilecek imkana sahip olmaması nedeniyle BM güvenlik Konseyi'nin 5 ayrı karar kabul ettiğini ifade eden Tuğamiral Bener, yeterli imkan ve kabiliyete sahip ülkelere ve bölgesel örgütlere bölgeye askeri gemi ve uçak göndermeleri çağrısında bulunulduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu 24 devlet ve 5 uluslarası kuruluşunda katılımıyla temas grubunun teşkil edildiğini dile getiren Tuğamiral Bener, deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında Görev Kuvveti-151 olarak adlandırılan Birleşik Görev Kuvveti'nin kurulduğunu söyledi.

Kuvvetin şu anda ABD'li bir Tuğamiral tarafından komuta edildiğini belirten Tuğamiral Bener, kuvvete ABD, Türkiye ve İngiltere'nin yanı sıra Kanada, Suudi Arabistan, Güney Kore Cumhuriyeti, Avusturalya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan'ın gemi gönderme taahhüdünde bulunduğunu bildirdi.

Kuvvetin, 13 Ocak'tan itibaren ABD ve İngiltere Deniz Kuvvetleri'ne ait gemiler tarafından faaliyet göstermeye başladığını vurgulayan Tuğamiral Bener, bölgedeki yasa dışı eylemlerin Türk ticaret gemileri tarafından bölgenin yoğun bir şekilde kullanılması dolayısıyla Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini kaydetti.

Tuğamiral Bener, dünya barış ve güvenliğine Yüce Önder ve Ebedi Başkomutan Atatürk'ün çizdiği ''Yurtta barış, dünyada barış'' rotasından sapmadan bugüne kadar daima olumlu katkılar yapmış olan ve bir çok barışı destekleme harekatında fiilen yer alan Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluk bilincinde bir ülke olarak Aden Körfezi'ndeki harekata da iştirak ettiğini anlattı.

Bu kapsamda TCG Giresun Fırkateyni'nin görevlendirildiğini gemide 2 adet helikopter, su altı taarruz ve su altı savunma görev timlerinin konuşlandırıldığını anlatan Tuğamiral Bener, Türk Deniz Kuvvetleri'nin görev kuvvetine 4'er aylık periyotlarla birer fırkateyn görevlendireceğini söyledi. Tuğamiral Bener, görev kuvvetinin komutasının ülkeler tarafından dönüşümlü olarak üslenileceğini belirtti.

Görev süresince Fırketeyn personelinin atalarına layık birer Türk denizcisi ve Barbaros'un torunları olduklarını göstereceklerini ifade eden Tuğamiral Bener, ''Yüreklerinizdeki vatan sevgisiyle bu görevi başarıyla icra edeceğinize olan güvenim tamdır'' dedi.

Görev sırasında Türk Deniz kuvvetlerinin ulaştığı yüksek eğitim seviyesi ve profesyonelliği bölgedeki tüm yabancı unsurlara göstereceklerinden hiç şüphesi olmadığını kaydeden Tuğamiral Bener, sadece Türkiye için değil aynı zamanda dünya barışı ve istikrarına da katkı sağlanacağını söyledi.

263 Mehmetçik Aden Körfezi'nde görev yapacak

TCG Giresun Komutanı Kurmay Albay Cenk Dalkanat da bölgede ''deniz haydutluğuyla'' mücadele kapsamında Türk Bayrağı'nı dalgalandırmanın ayrı bir onur kaynağı olacağını belirtti.

Albay Dalkanat, ''Modern silah ve sistemleri ile verilecek her türlü görevi icra etmeye hazır olan TCG Giresun, harekata yürekleri vatan sevgisi ve görev aşkıyla dolu 32 subay, 150 astsubay, 9 uzman erbaş ve 72 erbaş-er olmak üzere toplam 263 personel ile iştirak edecektir'' diye konuştu.

Verilen görevi uluslararası hukuka uygun olarak düzenlenmiş angajman kuralları doğrultusunda büyük bir titizlikle yerine getireceklerini vurgulayan Albay Dalkanat, geminin ve personelin emniyetinin de her zaman için birinci öncelik olacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem