Mart Ayı Türkiye Yağış Raporu: Geçen Yıla Göre Düşüş Yaşandı

Mart ayında Türkiye'deki yağışlar, geçen yıla göre %27 azalarak 69,5 kg/m² oldu. Uzun yıllar ortalamasına göre %14 artış yaşandı. Doğu Anadolu en çok artış gösteren, Akdeniz ise en düşük yağış alan bölge oldu.

Mart Ayı Türkiye Yağış Raporu: Geçen Yıla Göre Düşüş Yaşandı

Mart ayında Türkiye genelinde yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak metrekare başına 69,5 kilogram olarak ölçüldü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Alansal Yağış Raporu'na göre, 2022 Mart'ında bu değer 95,5 kilogramdı. Ancak bu yılın yağışları, 1991-2020 yılları arasındaki uzun yıllar ortalamasının yüzde 14 üzerinde gerçekleşti.

Bölgesel olarak farklılıklar gözlenirken, İç Anadolu Bölgesi mevsim normalleri çerçevesinde yağış aldı. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri ise normalin altında kaldı. Özellikle Akdeniz Bölgesi, son 11 yılın en kurak Mart ayını yaşadı. Buna karşın, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yağışlar geçen yıla oranla yüzde 54 artış gösterdi.

Bazı bölgelerde önemli düşüşler dikkat çekti; Antalya'nın batısı, Konya'nın güneyi, Isparta ve Bilecik çevrelerinde yağışlarda yüzde 40'a varan azalmalar gözlemlendi. Kırıkkale, metrekareye düşen 29 kilogram yağış ile en az yağış alan il olarak kayıtlara geçti, buna karşılık Şırnak 207,9 kilogram ile en fazla yağış alan il oldu.

Antalya, Karaman ve Mersin'de ise yağışlar son 11 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Türkiye genelinde Mart ayında ortalama yağışlı gün sayısı 12,8 olarak belirlendi. Çanakkale'den Sinop'a kadar olan kuzey kesimlerde 20-25 gün arasında yağışlı gün sayıları kaydedilirken, Ege'nin güneyi ve Akdeniz'in orta ve batı kesimleri 10 günün altında kaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem