Türkiye ile Libya arasında Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmada yeni bir gelişme yaşandı. Libya’nın doğusunda bulunan Temsilciler Meclisi, 27 Kasım 2019’da imzalanan mutabakatı onayladı. Karar, yaklaşık yedi yıldır anlaşmaya karşı çıkan doğu merkezli Meclisin tutumunu değiştirmesi açısından önem taşıyor.
LİBYA MECLİSİ 2020’DEKİ RET KARARINI KALDIRDI
Libya Temsilciler Meclisi Sözcüsü Abdullah Bliheg’in açıklamasına göre, Meclis Türkiye ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakatı oy birliğiyle kabul etti. Meclis ayrıca 2020 yılında anlaşmayı reddeden kararını ve Türkiye ile siyasi ilişkilerin kesilmesini öngören kararını da yürürlükten kaldırdı.
2019 yılında Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan anlaşma, Türkiye’nin Akdeniz’deki deniz yetki alanları ile iki ülkenin deniz sınırlarının belirlenmesini kapsıyor. Mutabakat, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da 2019 yılında onaylanmıştı.

TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASININ ÖNEMİ
Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat, iki ülkenin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarına ilişkin hak ve iddialarını belirleyen temel anlaşmalardan biri olarak öne çıkıyor. Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisinin daha önce anlaşmaya karşı çıkması, onay sürecinin ilerlemesini engellemişti.
Son kararla birlikte anlaşma, Libya’nın doğusundaki Meclisin de desteğini aldı. Gelişmenin, Türkiye ile Libya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra Doğu Akdeniz’deki enerji iş birliği açısından da etkileri olması bekleniyor.
LİBYA’DA DOĞU VE BATI ARASINDA DİYALOG SÜRECİ
Libya’da uzun süredir devam eden siyasi bölünme nedeniyle ülkenin batısındaki Trablus merkezli yönetim ile doğudaki siyasi ve askeri aktörler farklı güç merkezleri olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye, geçmişte Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ilişkilerini sürdürürken son dönemde Libya’nın doğusundaki aktörlerle de temaslarını artırdı.
Deniz yetki alanları anlaşmasının doğudaki Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması, Türkiye ile Libya’daki farklı siyasi aktörler arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya işaret ediyor.