Kaçırdığı eserlerle adeta 3 müze kurmuş

Kaçakçılıkla mücadele ekipleri, eserleri camiden çalıp A.E.G.’ye sattığı belirlenen ressamı yakaladı.

Kaçırdığı eserlerle adeta 3 müze kurmuş

Kaçakçılıkla Mücadele ekipleri, 2017 yılında düzenlediği operasyonda Üsküdar Sliahtar Abdurrahmanağa Camii’nden çalınan iki hat levhayı ressam Ş.P.’den para karşılığında satın alıp deposunda sakladığı belirlenen A.E.G. isimli bir koleksiyoncuyu gözaltına almıştı.

Çalıntı iki hat levhayla ele geçirilen A.E.G.’nin soruşturma kapsamında koleksiyonerlik belgesi iptal edilirken, eserleri camiden çalıp A.E.G.’ye sattığı belirlenen ressam Ş.P hakkında ise 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Tarihi eser meraklılarına koleksiyonerlik yaptığı ve kaçak eser sattığı belirlenen A.E.G.’yi izlemeyi sürdüren ekipler, eserleri yurt dışındaki alıcılara teslimat için hazırlık yaptığını belirlediği koleksiyonerin iki ayrı deposuna geçen salı günü operasyon düzenledi. Şişli ve Nişantaşı’nda bulunan üç ayrı adrese arkeolog polislerce gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait bin 134 parça kaçak eser ele geçirildi. Eserler arasında, “Meryem Ana ve Çocuk İsa ile Havariler”in resmedildiği ikonalar, Selçuklu motiflerinin işlendiği şamdanlar, Anadolu’nun tarihi geçmişini yansıtan ve döneminin nadide parçaları olarak görülen paha biçilemez değerlerde taşınmaz kültür varlıklarından sökülme stel, sikke, çini ve bordürler olduğu öğrenildi.

Tuvalete 2 bin yıllık rölyef asmış

Emniyetteki gözaltı işlemleri devam eden A.E.G.’nin Nişantaşı’ndaki evinin her tarafından adeta tarihi eser fışkırdığı, evinin tuvaletinin duvarında bile asılan eserin Roma dönemine ait 2 bin yıllık rölyef olduğu öğrenildi. Tarihi eser uzmanlarınca birinci sınıf eser kapsamında değerlendirilen ve emniyette “Tarihi mirasımızın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz” yazısıyla sergilenen eserler İstanbul Ayasofya Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ne teslim edildi. Polisin bir kısmı Avrupa’ya satılıp teslimat aşamasında bulunan eserlerle ilgili soruşturması devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem