İşte memurun yeni hayatı

Kamuda çalışan 2.5 milyon memurun hayatını değiştirecek yeni düzenlemeler için düğmeye basıldı. AB'ye uyum süreci kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değiştiriliyor. Yeni kazanımlarla birlikte memurun yaşam biçimi değişecek. Uzun yıllardır tartı

İşte memurun yeni hayatı

Kamuda çalışan 2.5 milyon memurun hayatını değiştirecek yeni düzenlemeler için düğmeye basıldı. AB'ye uyum süreci kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değiştiriliyor. Yeni kazanımlarla birlikte memurun yaşam biçimi değişecek.

 

Uzun yıllardır tartışılan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Kamu Personel Reformu'nun önemli bir ayağı yaşama geçiyor. Memurların tabi olduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı gelecek hafta Meclis'e sevk edilecek. Sendikalar, bu yıl toplu görüşme masasına zam talebinin yanı sıra idari ve sosyal haklarda iyileştirme hedefi ile oturdu. Toplam 45 maddeden oluşan bu taleplerin 22'sinde düzenleme kararı alındı. İşte kamu yönetiminde çağ atlatacak, memurun hayatını değiştirecek düzenlemeler:

 

İŞÇİ-MEMUR AYIRIMI KALKIYOR: Memur emeklisi ile işçi-esnaf emeklisi arasındaki fark da ortadan kalkacak. Emekliler de toplu sözleşmeden yararlanacak. Böylece toplam 9 milyon emekli de toplu sözleşmedeki mali ve sosyal haklardan yararlanmış olacak. Memur ve emekliler için nihai zam oranını hükümet değil, oluşturulacak Uzlaştırma Kurulu belirleyecek.

 

İŞİNİ YAPMAYAN MEMURUN MESLEK HAYATI BİTECEK

 

İŞ GARANTİSİ OLMAYACAK: AB ile yürütülen müzakerelerde en çok tartışılan konulardan biri de yasadaki "iş garantisi" oldu. AB tarafı, iş garantisinin serbest çalışma mekanizmasına ters düştüğünü bildirirken, 2013'e kadar bu konuda da düzenleme yapılacak.

 

ÖZEL SEKTÖR MANTIĞI İŞLEYECEK: Çalışmayan, işini aksatan, verdiği hizmette vatandaşa kötü davranan memurlar uyarılacak, gerekli durumda da işine son verilebilecek.

 

SİCİL PUAN UYGULAMASINA SON: Düzenleme ile memurlara sicil puanı verilmesi uygulaması sona erecek. Bunun yerine disiplin kurallarının uygulanmasını esas alan yeni düzenleme yapılacak.

 

TOPLU GÖRÜŞME HAKKI: Referanduma sunulacak Anayasa kapsamında memur toplu görüşme hakkına da sahip olabilecek.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARI SEVİNECEK: Sağlık çalışanlarının 9 saat olan günlük çalışma süreleri 8 saate inecek. İtfaiye personelinin tamamı genel idare hizmetleri sınıfına geçirilecek.

 

UZMAN KADROYA MÜJDE: Kamuda uzman kadrosunda çalışan personelin özlük hakları ve maaşları eşitlenecek.

 

HASTASI OLANA 1 SAAT İZİN: Ailesinde bakıma muhtaç engelli fert bulunan ya da hastası olan memura günde 1 saat izin verilecek. Bu durumda olan personel ayrıca nöbet ve gece çalışmasından muaf tutulacak.

 

BABALIK İZNİ 10 GÜN: Eşi doğum yapan memurun babalık izni 10 güne çıkarılacak. Evlilik ve ölüm durumundaki izin hakkı 7 gün olacak. Memurların haftasonu bulundukları yeri izinsiz terk etmesine yönelik yasak kalkacak. Hamile memura gece nöbeti ve vardiya yazılamayacak. Özürlü memura da istemezse gece nöbeti yok.

 

HER ÇOCUK İÇİN YARDIM ÖDENECEK: Mevcut yasaya göre memura ödenen çocuk yardımı, 2 çocukla sınırlı. 5 çocuğu olan memurla 2 çocuğu olan memur aynı çocuk yardımını alıyor. Varılan mutabakata göre bu madde değiştirilerek sınırlama kalkarak, her çocuk için ayrı ayrı çocuk yardımı ödenecek.

 

GİYECEK DEĞİL, PARA YARDIMI: Memura artık giyecek yardımı yapılmayacak. Bunun yerine giyecek yardımının parası nakit olarak verilecek. Emekli olan personele ödenen 500 TL'lik yolluk tutarı 750 liraya yükseltilecek.

 

SABAH

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler