İsrail'den gözaltılarla ilgili açıklama

İsrail, Gazze'ye yardım filosuna düzenlediği baskında gözaltına aldığı yolcuların hepsinin gün sonuna kadar sınır dışı edilmiş olacağını açıkladı. Serbest bırakılan yolcuların uçaklara bindirilme işlemi sürerken, İsrail cezaevi yetkilisi gözaltında tutula

İsrail'den gözaltılarla ilgili açıklama

İsrail, Gazze'ye yardım filosuna düzenlediği baskında gözaltına aldığı yolcuların hepsinin gün sonuna kadar sınır dışı edilmiş olacağını açıkladı. Serbest bırakılan yolcuların uçaklara bindirilme işlemi sürerken, İsrail cezaevi yetkilisi gözaltında tutulan tüm aktivistlerin şu an itibarıyla serbest bırakıldığını belirtti

İsrail'den yapılan açıklamadan kısa bir süre önce Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gözaltına alınanların bugün içinde serbest bırakılmaması halinde İsrail ile ilişkilerin gözden geçirileceğini söylemişti. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsrail'de tutuldukları hastanelerden ve Ber Şeva'daki cezaevinden Türkiye'ye dönmek üzere sabahtan itibaren tahliye edilen çoğu Türk 570 dolayındaki yolcunun Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanında bekleyen uçaklara alınma işlemleri sürüyor.

Edinilen bilgiye göre, saat 16.00 itibarıyla uçaklara yerleştirilen yolcuların sayısı 360'ı buldu. Diğer yolcuların uçaklara binme işlemleriyse devam ediyor.

Ajansa konuşan bir Türk yetkili yolcuların otobüslerle parça parça havalimanına getirildiklerini, işlemlerin bu nedenle uzun sürdüğünü belirtti. Aktivistlerin uçağa alınmasının, yaklaşık 1 saat daha sürebileceği ifade ediliyor.

Türkiye'ye getirilecek yolcular arasında 50 kadar da yabancı gönüllü olduğu bildirildi. Söz konusu yabancıların hangi ülke vatandaşı oldukları ise henüz bilinmiyor.

TÜM AKTİVİSTLER SERBEST BIRAKILDI

İsrail başsavcılığı gözaltına alınan hiçbir gönüllünün yargılanmayacağını açıklarken, AFP haber ajansına konuşan cezaevi sözcüsü Yron Zamir gözaltında tutulan tüm aktivistlerin serbest bırakıldığını söyledi.

"Cezaevinde şu an hiçbir tutuklu kalmadı" diyen Zamir, aktivistlerin tamamının Tel Aviv havaalanı veya Ürdün sınırına sevk edildiğini belirtti.

Serbest bırakılan 16 Kuveytli ülkelerine geri dönerken, Cezayir de 32 vatandaşının serbest bırakıldığını ve bunlardan birisinin hafif yaralı olduğunu açıkladı.

Gemideki eylemcilerden 123'ü, sabah saatlerinde İsrail ile Ürdün arasındaki Allenbi geçişinden sınır dışı edilmişlerdi.

Yetkililer, yardım filosunda 42 ülkeden toplam 682 kişinin bulunduğunu belirtmişti.

"ÜLKE ÇIKARLARI GÖZETİLDİ"

İsrailli yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada, Mavi Marmara adlı Türk gemisinde askerler ve yolcular arasında yaşanan arbedeye müdahil oldukları düşünülen yaklaşık 50 kişiyi yargılamayı düşündüklerini belirtmişti.

Ancak The Associated Press ajansının haberine göre, Başsavcı Yehuda Weinstein tarafından verilen talimatta, "Onları burada tutmak ülkemizin hayati derecede önemli çıkarlarına daha fazla zarar verir" denilerek, söz konusu kişilerin yargılanmaması istendi.

Yetkililere göre, ayrıca, hiçbir aktivistin yargılanmamasıyla "geminin resmi olmayan sponsoru olan" Türkiye ile ilişkilere gelecek zararın azaltılması amaçlandı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem