İlber Ortaylı'dan tartışma yaratan sözler için açıklama! "Tarih bilmeyen insanların..."

Tarihçi İlber Ortaylı, kendisinin de bulunduğu düğünde eski Refah Partili Şevki Yılmaz'ın sözlerine dair konuştu.

İlber Ortaylı'dan tartışma yaratan sözler için açıklama! "Tarih bilmeyen insanların..."

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Osmanlı ailesinin hayattaki üyelerinden olan Berna Sultan Osmanoğlu'nun düğününe katılmış, eski Refah Partili Şevki Yılmaz'ın düğündeki sözleri ise tartışma yaratmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beykoz Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen düğünde, Osmanlı ailesinin hayatta olan kadın üyelerinden biri olan Berna Sultan Osmanoğlu, Cumartesi günü dünya evine girdi. Törenin şahitliklerini tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve eski Refah Partisi Milletvekili Şevki Yılmaz yaptı.

Osmanlı hanedanından Berna Sultan Osmanoğlu'nun düğününe katılan eski Refah Partili Şevki Yılmaz, İlber Ortaylı'nın bulunduğu düğünde "Osmanlı'yı süren soysuzları lanetliyorum" şeklinde konuşmuş, bu sözler tartışma yaratırken, Ortaylı da eleştiri almıştı.

Ortaylı, kendisine yöneltilen eleştiriler sonrası açıklama yayımladı.

Ünlü tarihçi yaptığı açıklamada, "Bunlar tarih bilmeyen insanların kahvehane köşelerine yakışan sözleridir. Açık bir Atatürk düşmanlığıdır, hazımsızlığıdır" dedi.

ortayli-aciklama-1.webp

İlber Ortaylı'nın açıklaması şu şekilde;

"Bugün basına yansıyan haberlerde geçen davete bir düğün vesilesiyle katıldım. Ne kimin davet edileceğine karışırım ne de masada oturanları tanırım. Düğün merasimi sırasında eski bir milletvekilinin yersiz konuşmalarını tasvip etmem mümkün değildir. Rahatsızlığımı da sıra bana gelince belirttim. Bunlar tarih bilmeyen insanların kahvehane köşelerine yakışan sözleridir. Açık bir Atatürk düşmanlığıdır, hazımsızlığıdır. Atatürk'le, Cumhuriyet'le, İstiklal Savaşı komutanlarıyla didişmeye kalkan sivri zekâlıların bu faaliyetlerinin arkasında tarihçilik merakının hatta ideolojinin ağırlık kazandığına inananlardan değilim, saikler başkadır. Türk tarihinin kurumları ve büyükleriyle didişmek, yani tahripkâr bir milliyetçilikle ortaya çıkmak bize ve bazı toplumlara has olaydır. Bugün eğer birileri bu bu ülkede rahatlıkla fikirlerini söyleyebiliyorsa Atatürk ve silah arkadaşları sayesindedir. Türkiye'yi etrafındaki devletlerle mukayese ettiğiniz zaman bize bu vatanı Atatürk önderliğinde emanet edenlerin ne kadar büyük iş başardığını görürsünüz. Cumhuriyet'i ayakta tutmak ve korumak bizim vazifemiz. Eğer ayakta tutmazsak, tahrip edersek gidecek bir yerimiz olmadığını da birilerinin artık anlaması gerekir."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem