Hükümetten ev sahiplerine kötü haber

Hükümetin ocak ayında Meclis'e getireceğiimarla ilgili şeffaflık paketinin ayrıntıları netleşti. Belediyelerin imar yetkileri yeniden düzenlenirken, satın alınan her türlü gayrimenkulün gerçek değerinden gösterilmesi, tapuda düşük rayiç bedele son verilme

Hükümetten ev sahiplerine kötü haber

Hükümetin ocak ayında Meclis'e getireceğiimarla ilgili şeffaflık paketinin ayrıntıları netleşti. Belediyelerin imar yetkileri yeniden düzenlenirken, satın alınan her türlü gayrimenkulün gerçek değerinden gösterilmesi, tapuda düşük rayiç bedele son verilmesi konusunda köklü adımlar atılıyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın koordinasyonunda yürütülen pakette, dikkat çeken başlıklar şöyle:

İMAR GELİRİNE AYAR: İmar değişikliğinden kaynaklı kentsel kazançlardan sadece belediyeler değil, inşaat sektörü ve toplum da yararlanacak. 3 katlı binası olan 10 kat için izin alırsa bunun bedelini ödeyecek.

PLANA GÖRE YETKİ: İmar planlarının türüne göre yetkiler de değişiyor. İmar, ruhsat işlemlerinde hesap verilebilirlik artırılacak.

RUHSATA ÇİFTE DENETİM: Yerel yönetimlerin imar, ruhsat işlemlerine çifte denetim geliyor. Belediye şirketlerinin hesap verebilirliği artırılıyor.

ETİK KURALLAR DÜZENLENİYOR: Özerk kurullarda stratejik kamu kuruluşlarında çalışanlara da görev sınırlaması geliyor. Enerji Bakanlığı'ndan ayrılan, emekli olan enerji şirketinde çalışamayacak.

YAPTIRIM ARTIYOR: İmarda haksız kazanca yönelik yaptırımlar artırılıyor.

KENTSEL DOKU VURGUSU: Kentsel dokuyu bozacak yatırımlara geçit verilmeyecek.

YÜZDE 40'I KAMUYA: İmar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin değerinin yüzde 40'ı kamuya ödenecek. Değer artış payı bedeli değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından tespit edilecek. Yapılarda güçlendirme, yangın ve enerji verimliliği tedbirlerinin alınması ile ilgili işlemlerde herhangi bir ücret alınmayacak.

YETKİ KULANIMI İZLENECEK: Usulsüz uygulamalar neden olan yetki kullanımı alanları izlemeye alınacak.

KAYITDIŞI PAKETİ DE TAMAMLANDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklayacağı ekonomide dönüşüm programının kayıtdışı mücadele paketine göre de, kayıtdışı istihdam konusunda akademisyenler, bürokratlar ve sosyal taraf temsilcilerinden oluşacak kurul oluşturulacak. Ücreti eksik bildirilen kalifiye mesleklerdeki kişilerin tespiti ile ilgilil çalışma yürütülecek. Kayıtdışının ve fazla çalışma saatlerinin önüne geçilmesine ağırlık verilecek. Kayıtdışının azaltılmasıyla sağlanacak ilave kaynaklar, üretim ve istihdamı teşvik ederek büyümeye katkı sağlayacak şekilde değerlendirilecek. Nispi ve maktu harçlar revize edilecek. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler