HSYK'da yarın seçim günü

Seçmen hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış meslektaşları arasından adli yargıda 7 asıl, 4 yedek; idari yargıdan 3 asıl, 2 yedek üyenin ismini işaretleyecekHakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri için son viraja girildi. Adli ve

HSYK'da yarın seçim günü

Seçmen hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış meslektaşları arasından adli yargıda 7 asıl, 4 yedek; idari yargıdan 3 asıl, 2 yedek üyenin ismini işaretleyecek

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimleri için son viraja girildi. Adli ve idari yargıda görev yapan 11 bin hakim ve savcı, yarın sandık başına gidiyor.

En fazla oyu alan isimler asil ve yedek üye seçilecek. En fazla oy kullanımı beklenen illerden Ankara'daseçimiçin adliye binası yemekhanesine 24 sandık kuruldu. İdari yargıda görevli isimler de burada oy kullanacak.

Seçimlerde YARSAV listesi kazanırsa

HSYK seçimlerinin yüksek yargının vesayetindeki mevcut yapının devamını isteyen YARSAV listesi ile yargıda demokratik yönetimi savunan bağımsız hakim ve savcıların listesi arasında geçeceği belirtiliyor. Hakim ve savcılar arasında YARSAV listesini 'yüksek yargının' belirlediğine dair yaygın bir görüş var. Seçimlerde YARSAV listesi kazanırsa, Yargıtay ve Danıştay'dan gelecek 5 isimle birlikte blok halinde hareket edileceği ve HSYK'da mevcut sistemin devam edeceği öne sürülüyor. Yargı çevrelerinde, hakim ve savcıların Kurul üyeliğine seçilebilmesi için en az 4 bin oyun gerektiği kaydediliyor.

Adaylığını geri çeken hakim ve savcılar

Seçimlerde 11 bin 972 hakim ve savcı oy kullanacak. Adli yargıda 10 bin 691, idari yargıda ise bin 281 civarında hakim ve savcı oy kullanacak. Seçimlerde sona yaklaşılırken YSK'ya başvurup adaylığını geri çeken hakim ve savcılar oldu. Seçimlerde adli yargıda 165, idari yargıda 34 olmak üzere 199 hakim ve savcı yarışacak. Kurul üyeliğine seçilenler dört yıl için seçilecek. Yeniden aday olabilecekler.

YSK kura çekecek

Oy pusulası soyadı alfabe sırasına göre liste halinde düzenlenecek ve oy kullanan hakim-savcı, bu isimlerin karşısındaki boş kutucuğu işaretleyecek. Hakim ve savcılar, adli yargıda 11, idare yargıda 5 isim işaretleyecek. En çok oy alan adaylar sırasıyla asıl ve yedek üye seçilmiş olacak. Oylarda eşitlik halinde YSK kura çekecek.

Seçmen hakim ve savcılar, 17 Ekim Pazar günü Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kurulu başkanına vermesi halinde oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen, oy kullanamayacak. Her seçim çevresinde bir sandık kurulacak. Her sandıkta 100 seçmen oy kullanabilecek, seçmen sayısının 100'ü aşması durumunda yeni bir sandık kurulabilecek.    

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem