Hollandalılardan ders!

THY uçağı kazası sonrası Başbakan ve Ulaştırma Bakanı da dahil Türkiye'den yetkili ağızların alelacele ve özellikle kayıp sayısı konusunda yaptığı tamamı yanlış çıkan açıklamaların ardından, dün Hollandalı yetkililer tam bir 'Kara haber nasıl açıklanır' dersi verdiler.

Hollandalılardan ders!

9 kişinin can verdiği kaza sonrası yas nedeniyle bayraklarını yarıya da indiren Hollanda'nın oluşturduğu kriz masasının yetkilisi, "Ölenlerin isimlerini ailelerine bildirmeden önce kamuoyuna açıklamayacağız" dedi.

AMSTERDAM'da önceki gün Schiphol Havalimanı'na inerken kaza geçiren THY uçağının düşüş nedeni belirlenmeye çalışılırken, Hollandalı yetkililer, bu tür kazalarda 'kötü haber'in nasıl açıklanacağını gösterdiler. Ölü ve yaralı sayılarını Türkiye'den sonra, ancak doğru şekilde açıklayan Hollanda makamları dün de "Ölenlerin isimlerini ailelerine bildirmeden önce açıklamayacağız" diyerek örnek bir tavır sergilediler.

Bizde açıklamalar havada uçuşmuştu

Kazanın olduğu anda Türkiye'de Başbakan, Ulaştırma Bakanı ve THY Genel Müdürü'ne kadar birçok ağızdan çelişkili açıklamalar yapılırken Hollandalı yetkililer net açıklama için ölü ve yaralı sayılarının kesinleşmesini beklediler. Hollandalı resmi makamları dün de bu soğukkanlı ve profesyonel yaklaşımlarını sürdürdüler. Havaalanının bulunduğu bölgenin valisi ve kriz masası başkanı Theo Wetterings, ölen ve yaralananlardan kimliği tespit edilenlerin isimlerini, büyük olasılıkla yarın ailelerine bildirdikten sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

Dört ağır yaralının kimlikleri belli değil

Bu amaçla yarın ailelerle bir toplantı yapılacağını belirten Wetterings, 121 yolcunun 13 farklı hastanede tedavi edildiğini, 63 kişinin tedavisinin ise sürmekte olduğunu kaydetti. 6 kişinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade eden Wetterings, bu ağır yaralılardan dördünün kimliğinin kesin tespitinin yapılamadığını belirtti. Wetterings, uçakta bulunanlardan 51'inin Türk vatandaşı, aralarında Türk kökenliler de dahil 53'ünün Hollanda vatandaşı olduğunu bildirdi. Kriz masası yetkilisi, ayrıca 7 ABD vatandaşı, 3 İngiltere vatandaşı, bir Alman, bir Bulgar, bir Finlandiya, bir İtalyan vatandaşı ile bir Tayvanlının uçakta bulunduğunu ifade etti. Wetterings, 15 yolcunun milliyetinin ise bilinmediğini söyledi. Kaza ile ilgili araştırma Hollanda Güvenlik Kurulu ile savcılığın başkanlığında yürütülüyor.

Bu kadar az can kaybı gerçekten bir mucize

Uzmanlar kazada az sayıda can kaybı meydana gelmesini mucize olarak niteliyor. Kazayı soruşturan ekibe liderlik eden Pieter van Vollehoven, can kaybının daha fazla olmamasının şaşırtıcı olduğunu söyledi. Pilotların, çarpışmanın hızıyla yerinden sökülen gösterge paneline sıkışarak can verdiği belirtiliyor. Enkaz, kaza nedeninin ortaya çıkarılabilmesi için en az üç gün yerden kaldırılmayacak.

Önce hız kaybetti 90 metreden çakıldı

Hollanda Güvenlik Dairesi Başkanı, uçağın düşmeden önce hız kaybettiğinin anlaşıldığını belirtti. Başkan, "Uçak yaklaşık 90 metre yükseklikten düşmüş. Hız kaybının nedeni henüz anlaşılamadı" dedi. Boeing sözcüsü Jim Proulx, şirketin dört görevlisinin de uçakta olduğunu, kazanın nedeninin belirlenebilmesi için Boeing'den bir kaza araştırma ekibinin gönderileceğini söyledi. Uçağın karakutusu ise incelenmek üzere, daha fazla uzmanın bulunduğu Paris'e gönderildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem