Hedefler tam 12'den vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin planlı tatbikatlarından Efes-2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, ilklere sahne oldu. Tamamen Türk yapımı “Gözcü” adlı İnsansız Hava Aracı ve yine Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk Holografik Haritası kull

Hedefler tam 12'den vuruldu


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin planlı tatbikatlarından Efes-2010 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, ilklere sahne oldu. Tamamen Türk yapımı “Gözcü” adlı İnsansız Hava Aracı ve yine Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk Holografik Haritası kullandı.

Tatbikatın gece atışlarında önce insansız hava aracı Gözcü keşif yaptı, ardından denizden SAT ve SAS komandolarının ile havadan özel kuvvet komutanlığı askerleri paraşütle düşman sınırına sızdı. Ardından Hava Kuvvetleri ve taarruz helikopterleri havadan tahribata başladı. F-4 uçakları TÜBİTAK tarafından geliştirilen lazer güdümlü bomba atışları yaptı. F-16 uçakları hedeflerin tamamını 12’den vurdu. SAT ve SAS komandoları tespit edilmiş deniz mayınlarını etkisiz hale getirdi. Karadan topçu atışlarının ardından çıkarma gemileri çıkarma yaptı. Güdümlü top mermilerinin de kullanıldığı tank atışlarının ardından Milan atışları ile tatbikatın gece atışları sona erdi.

Ege Ordusu Müşterek Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen tatbikatın gündüz aşamasında çıkarma harekatı yapıldı. Doğanbey Körfezi’ne denizden deniz piyadeleri ve tanklar çıkarıldı. Havadan savaş uçakları ve saldırı helikopterleri deniz piyadelerinin hedeflerine atış yaparak destek verdi. Tatbikat kapsamında 106 milimetrelik havanlar havadan helikopterlerle çatışma bölgesine indirildi. Ayrıca 105 milimetrelik toplar da denizden karaya çıkarıldı. Tatbikata katılan 3 özel kuvvet timi ise meskun mahal muharebesi eğitimi yaptı. Tatbikatta optik ve kızılötesi kameralar da kullanıldı.

KOMUTA KADEMESİ TAM KADRO

Tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kuvvet Komutanları Org. Işık Koşaner, Org. Hasan Aksay , Ora.Eşref Uğur Yiğit’in de aralarında bulunduğu komuta kademesi izledi. Geçen yılki tatbikatı izleyen Başbakan Erdoğan yurtdışı programı nedeniyle bu yılki tatbikata katılamadı. Toplam 6 bin 963 personel katıldı.

Tatbikata katılan unsurlar:

Kara Kuvvetleri

2 motorize tabur, 1 tank taburu

3 topçu taburu, 33 helikopter,

45 bot

Deniz Kuvvetleri

47 muhtelif gemi

2 amfibi piyade taburu

Hava Kuvvetleri

46 muharip uçak, 4 nakliye uçağı

1 elektronik istihbarat uçağı

Özel Kuvvetler

3 özel kuvvet timi, Jandarma,

Sahil Güvenlik

Dünyanın ilk holografik haritası

Tatbikatta Harita Genel Komutanlığı ile MTM AŞ’nin işbirliği ile geliştirilen dünyanın ilk hologrofik haritası kullanıldı. Alanında bir devrim niteliğinde olan harita üç boyutlu coğrafi bilgilerin 0.2 mm kalınlığı olan özel bir film üzerine lazerler yardımıyla kaydedilmesine olanak sağlıyor. Özellikle harekatın planlama safhasında uçak ve helikopter kabinlerinde, çıkarma harekatında ileri gözetleme unsurlarında, arazide harekatı icra eden piyade birliklerinde kullanılmak üzere hologram haritalar üretmenin mümkün olacağı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem