Hava Korsanlarına Rekor Ceza

KKTC'den kalkan Atlasjet uçağını kaçırıp Antalya'ya indirten ve polise teslim olan hava korsanları 33 yaşındaki Mümin Abdülaziz Cuma Talikh ile 27 yaşındaki Mehmet Reşat Özlü hakkında, 22'şer yıldan 46'şar yıla kadar hapis cezası istendi. Savcılığın ayrıc

Hava Korsanlarına Rekor Ceza

KKTC'den kalkan Atlasjet uçağını kaçırıp Antalya'ya indirten ve polise teslim olan hava korsanları 33 yaşındaki Mümin Abdülaziz Cuma Talikh ile 27 yaşındaki Mehmet Reşat Özlü hakkında, 22'şer yıldan 46'şar yıla kadar hapis cezası istendi. Savcılığın ayrıca her bir yolcu ve mürettebat için 'hürriyeti tahdit' suçundan en az 2'şer yıl daha sanıkların cezalandırılmasını istemesi halinde hava korsanları, 304 ila 751 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanacak. Emniyet güçleri, hava korsanlarının KKTC'de birlikte yaşadığı evde yaptığı aramada ise uçak kaçırmakta kullandıkları oyun hamuru ve kablolarla, bomba süsü verilmiş bir paket buldu.

Lefkoşa- İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağını 18 Ağustos Cumartesi günü kaçırıp Antalya Havalimanı'na indirten ve 5 saat sonra polise teslim olan tutuklu hava korsanları Filistin asıllı Mümin Abdülaziz Cuma Talikh ile Şanlıurfalı Mehmet Reşat Özlü, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde 4 gün sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edilmişti. Burada Antalya Cumhuriyet Savcısı Sabri Yılmaz'a 7 saat ifade veren 2 hava korsanı, çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Soruşturmayı sürdüren Antalya Cumhuriyet Savcısı Sabri Yılmaz, terör suçlamaları kapsamındaki yargılamanın İzmir'deki özel yetkiye sahip ağır ceza mahkemesinde yapılması gerektiği için 'yetkisizlik' kararı vererek, fezleke hazırladı. Terör örgütü adına uçak kaçırdıkları gerekçesiyle Ceza Muhakemeleri Kanunu 250'nci maddesi gereği yetkili ve görevli İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na fezleke hazırlayıp gönderen Antalya Cumhuriyet Savcısı Sabri Yılmaz, zanlılar hakkında ceza artırımlarıyla birlikte 22'şer yıldan 46 yıla kadar hapis cezası istedi. Fezlekede, hava korsanları hakkında 'cebir ve şiddet kullanarak uçak kaçırma', 'silahla hürriyeti tahdit', 'terör örgütü üyesi olup terör örgütü adına silahlı eylem yapmak' suçlarından ceza artırımı istendi.

REKOR CEZA

Savcılık ayrıca her bir yolcu ve mürettebat için 'hürriyeti tahdit' suçundan en az 2'şer yıl daha sanıkların cezalandırılmasını isteyebilecek. 'Silahla hürriyeti tahdit' suçunun Yeni Türk Ceza Kanunu'ndaki ceza oranı, 2 ila 5 yıl hapis cezası içeriyor. Bu durumda uçakta bulunan 135 yolcu ve 6 mürettebatla birlikte 141 kişi için sanıklara 2'şer yıl, toplamda ise 282'şer yıl daha hapis cezası istemiyle dava açılabilecek. Böylece sanıklar hakkında istenen ceza rekor seviyeye ulaşacak. Her bir hava korsanı 304 yıl ila 751 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanacak.

KORSANIN EVİNDE BOMBA ŞEKLİNDE OYUN HAMURU

Emniyet güçleri, hava korsanları Filistinli Mümin Abdülaziz Talikh ve Mehmet Reşat Özlü'nün KKTC ve Şanlıurfa'da bulunan evlerinde aramalar yaptı. Önceki gün yapılan ev aramalarında, KKTC'de bulunan ve iki hava korsanının birlikte yaşadığı evde uçak kaçırmakta kullandıkları oyun hamuru ve kablolarla, bomba süsü verilmiş bir sahte bomba daha bulundu. Mümin Abdülaziz Talikh'in uçağı kaçırma planını yaptığında 2 oyun hamuru ve kablo aldığı, önce evde deneme yaparak bir oyun hamurundan bomba görüntüsü verilmiş sahte bomba hazırladığı, bu denemeden sonra da ikinci oyun hamuru ve kablolarla uçağın tuvaletinde deneme yaparak el becerisi kazandığı, ikinci bomba görünümlü paketi hazırladığı ortaya çıktı.

DELİL OLARAK EL KONDU

Polis KKTC'deki evde bulunan bomba görünümlü bu pakete de el koyarak delil olduğu gerekçesiyle Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Ayrıca olay günü çekilen tüm görüntü ve fotoğraflar da delil olduğu için televizyon kanalları ve gazetelerden istendi. Hava korsanlarının daha önce de başka eylemlere katılıp katılmadığı yönünde Interpol yetkililerine yazılan dilekçenin cevabının ise henüz gelmediği belirtildi.

Mehmet Reşat Özlü Cumhuriyet Savcısı Sabri Yılmaz'a verdiği ifadede, hiç bir terör örgütüyle bağlantısının olmadığını söylemişti. Mümin Abdülaziz Talikh ise “Örgütle bir ilişkim yok. Örgütün böyle bir eylem yapmam için talimatı da yok. Ama El Kaide tarafından bomba ve silah eğitimi aldım, hiç bir eyleme katılmadım'' demişti.

Antalya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan her iki sanık hakkında hazırlanan fezleke, bu akşam İzmir'deki özel mahkemeye gidecek. Güvenlik gerekçesiyle iki ayrı hücrede tutulan korsanlar Talikh ve Özlü, dosyanın ardından, zırlı araçla İzmir'e ulaştırılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem