Haber61 sandığın nabzı

Haber61 yerel seçimler öncesinde siyasetin nabzını tutuyor.

Haber61 sandığın nabzı

NEDEN ŞU ANDA EN FAZLA ORTAHİSAR?

Trabzon’da muhalefet partileri ne düşünüyor? Ne yapacaklar? Gördüğüm kadarıyla Ortahisar’a daha çok kitlenmiş durumdalar. Büyükşehir’i kaybetmeyi göze aldılar gibi duruyorlar. Ortahisar’a ise İYİ Parti ve CHP ortak çalışma yapabilir. Bunu da Volkan Canalioğlu yada buna benzer bir aday üzerinden yapma ihtimalleri yüksek. Merkezde AK Parti’nin bazı hataları var. Bu hatalar geçmişteki yanlışları Ortahisar’ı muhalefet partilerine yerel seçimlerde daha cazip kılıyor. Büyükşehir’e muhalefet partileri neden cazip bakmıyora gelince… Kırsalda kişiler yada adaylar diyelim daha çok öne çıkmıyor. Partiler ve liderleri öne çıktığına AK Parti’nin oyları kırsalda çok güçlü olduğundan Ortahisar, büyükşehire göre daha cazip geliyor. Muhalefet partileri burayı almayı daha yakın görüyorlar kendilerine. Yani şu anda en fazla Ortahisar’ın konuşulması bundan..
Yalnız sürpriz olur da Volkan Canalioğlu büyükşehire aday gösterilirse de kimse şaşırmasın! 

BÜYÜKŞEHİR’İ AK PARTİ KAYBEDER Mİ?

“AK Parti’nin Büyükşehir’i alması yüzde yüz kesin!” diye birşey yok. Muhalefetin çıkaracağı adaydan daha çok AK Parti’nin göstereceği aday önemli.  Başkent kulislerinde ve Trabzon’da yansıyanlara bakıldığında sanki bir güç  özellikle bir kaç ismi kamuoyuna empoze ediyor. Dayatıyor!  Trabzon-Ankara hattında yaptığım temaslarda, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu konusunda AK Parti’nin kafası karışık. Trabzon’da büyükşehiri değişip, değişmeyecekleri noktasında henüz bir uzlaşı hissi bende hala uyandırmadı. Bundan 5 ay önce seçim olsaydı, ‘tamamdır kesinlikle değişim olacak’ derdim. Şu an bazı şeyler sanki değişti. 

Tabiki son noktayı AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan koyacak.  

MUHALEFET DOĞRU HAMLE YAPARSA AK PARTİ’NİN İŞİ TRABZON’DA ÇOK ZOR

Büyükşehir Belediye Başkan adaylığında daha önce Saadet Parti’si ittifak yapmıştı. Bu dönem de CHP ile ittifak yapabilir. Görüşmeler Ankara’da sürüyor. Trabzon ittifak olayına sıcak bakan bir kent. SP’nin Trabzon’daki yapılanması bu konuda yeşil ışık yakar. AK Parti, Trabzon’da önceki seçimlerden daha başka bir sahada muhalefetle yarışacak. Bu defa başka olacak. Bu defa adayların kişisel özellikleri, sivil toplum örgütlerinde veya çeşitli taban hareketleri daha güçlü öne çıkarılacak.  AK Parti Trabzon açısında söylüyorum tepede yaşadığı bölük, pörçüklüğü, liderisizliğin acısını çekiyor çekecek. Bir an önce bu konuda çaba göstermesi gerekiyor. 

İYİ Parti’nin ve CHP’nin vekilleri sahaya indiklerinde, atmosfer daha da ısınacak. AK Parti’nin işi güçleşecek. Umdukları gibi  kolay olmayacak. Mesela ‘Süleyman Soylu’ gibi bir lider yok! Bunun eksikliğini yaşacak.  Şu anda endişeli olmalılarının nedeni bundan. “Bakanlar Kabinesinde 4 Trabzonlu Bakan var, asla böyle bir sorun yaşamazlar” diyenlerinizi duyar gibiyim. Anlıyorum lakin Trabzon o yüksek tempoda hatırlanır mı? bilemiyorum… Muhalefet Trabzon’da hiç hata yapmazsa, ardı ardında doğru hamle yaparsa AK Parti’nin işi Trabzon’da çok zor gibi duruyor. 

İLÇELERİN TAMAMINI AK PARTİ DEĞİŞİR Mİ?

AK Parti Trabzon İl Teşkilatlarına bakıldığında gözle görülür bir rahatsızlık var. İlçelerdeki belediye başkanlarının çoğunun değişmesini istiyorlar. Halk nazarında da böyle. Ama tabi AK Parti’nin yüzde 30 olan oyunu yüzde 85’e çıkaran Hayrat’ı demiyorum. Bu ilçede belki değişim olmaz. Bana kalsa olması lazım, yeni vizyon yeni yüz her zaman hareket getirir ama olmaz! Diğer ilçelerde mesela 10 ilçede tamamen değişim isteniyor, bekleniyor. İlçelerin çoğuna bakıldığında muhalefetin bazı noktalarda yetersiz, ilgisiz ve zayıf olduğunu görmemek mümkün değil. “Yani tamam birader AK Parti hata yapıyor falan da sen ne yapıyorsun? Halkın karşısına neyle, nelerle çıkıyor dön bir aynaya bak!” dememek elde değil.. 

SON YAŞANILAN HADİSELER!

Yukarda AK Parti’nin durumunu anlatmaya çalıştım. Bakın bu bağlamda AK Parti’nin son yaşadığına bir bakalım. Yerel seçime aylar, günler kalmış AK Parti’nin Trabzon Milletvekili Salih Cora, İl Koordinasyon toplantısında Çukurçayır-Boztepe yolunu gündeme getiriyor haklı olarak.. Devamlı buradan şikayet alıyor çünkü. Devamlı vekil olarak sokağa çıktığında eziliyor belliki. Peki buna karşılık Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ne diyor;
“Karayolları ağına alınmalıdır. Çünkü yol genişlemeden 300 milyonun üzerinde kamulaştırma çıkıyor. Belediye bütçesi buna yetmez.” 
Bakıldığında ikisi de haklı..
Halk ne diyor; Trabzon’da büyükşehir belediye başkanlığı makamına oturan birinin ilk çözmesi gereken sorun Boztepe-Çukurayır yolu, bugüne kadar neredeydiniz? 
Şimdi biz şu noktadan bakalım… 
Seçime az bir zaman kala AK Parti’nin yaşadığı bu olaylar muhalefete yarıyor. 
Tıpkı Gülcemal Projesi’nin dolgusunun yanlış yapılıp kanalizasyonun tıkanmasıyla oluşan pis kokunun kente yayılması gibi…
Şimdilik gördüklerim bunlar.

TRABZON ÇEKİŞMESİ DIŞARDAN BİR İSMİ İŞARET EDER

Ha bu arada oldu ya Trabzon’da AK Parti değişime gitti. Öyle farzederek yorum yaparsak eğer… 
Acaba kim olur? 
Kentte yaşayan biri mi olur?
Kentin tanıdığı biri mi olur? 
Kentin dışından biri mi olur? 
Kentin dışından ve hiç tanınmayan biri mi olur? 
Bu soruları önümüze koyarak cevap vereyim. 
Şu anda yaşadıklarım ve gördüklerimden..
Yarını düşünmeden.. 
AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı dışarıdan bir isim olur. Hiç duyulmamış bir isim olur. Hiç kentte konuşulmamış. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’daki çekişmeye bakıp yine kafası atıp, Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu getirttiği gün gibi sürpriz yapar. 
Demedi demeyin!
Bu durum muhalefete yarar mı, yoksa tam tersi mi olur onu sonraki yazımda değerlendiririz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem