Güney Kore Büyükelçisi Jeong, Türkiye İle İşbirliğini Güçlendirme Peşinde

Güney Kore'nin yeni Büyükelçisi Jeong Yeondoo, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarılarını ve iki ülke arasındaki kültürel, tarihsel bağları vurguladı. Jeong, ticaret ve savunma işbirliklerini artırma hedefini belirtti.

Güney Kore Büyükelçisi Jeong, Türkiye İle İşbirliğini Güçlendirme Peşinde

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi olarak görevine yeni başlayan Jeong Yeondoo, Türkiye'nin savunma sanayisinde kaydettiği ilerlemelere dikkat çekerek iki ülke arasındaki işbirliklerini ve tarihsel bağları güçlendirme hedeflerini paylaştı. Büyükelçi Jeong, Türkiye'nin insansız hava ve deniz araçları ile son teknolojiye sahip savaş uçakları gibi alanlarda önemli başarılar elde ettiğini belirtti.

Jeong, Kore Savaşı sırasında Türkiye'nin gösterdiği destekten övgüyle bahsederken, iki millet arasındaki kardeşlik bağlarını vurguladı. Türk askerlerinin Kore Savaşı'ndaki katılımı ve 2002 Dünya Kupası'nda gösterilen karşılıklı destek, iki ülke arasındaki kültürel ve insani etkileşimleri güçlendirmiş.

Büyükelçi, ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar doları bulduğunu, ancak bu rakamın potansiyel ekonomik işbirliğine kıyasla yetersiz olduğunu ifade etti. Görev süresi boyunca ticaret hacmini artırmaya ve genç nesiller arasında işbirliğini teşvik etmeye yönelik çabaları artıracağını belirtti.

guney-kore.webp

Savunma sanayii alanında, Güney Kore ve Türkiye arasındaki işbirlikleri hakkında da konuşan Jeong, 2023 Ocak ayında imzalanan ve Türkiye'ye 101 Altay tankı için güç paketi ve ana parça tedariki sağlayan sözleşmeyi örnek olarak gösterdi. Bu sözleşme, iki ülke arasındaki savunma sanayii işbirliğinin başarısının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Elektronik K-ETA sistemi üzerine de değinen Jeong, bu sistemin Kore'ye vizesiz giriş yapacak olan ülkeler için uygulanan genel bir düzenleme olduğunu, ancak Türkiye vatandaşlarının olası zararları önlemek için çaba gösterileceğini söyledi.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kore'nin Türkiye'ye sağladığı yardımları da anlatan Büyükelçi Jeong, Kore-Türkiye Dostluk Kenti adıyla geçici bir konteyner kentin oluşturulması ve işletilmesi gibi projelerin desteklendiğini belirtti. Bu tür yardımların gelecek dönemlerde de devam edeceğinin altını çizdi.

Jeong, ayrıca Türkiye ve Güney Kore arasındaki tarihsel etkileşimleri daha fazla araştırmaları için genç akademisyenlere çağrıda bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem