GÜNEŞ, 'uyku'dan uyanıyor

NASA bilim adamları, geçen hafta Güneş’te meydana gelen patlamaların yeni bir dönemin habercisi olduğunu bildirdi. “Uyanarak” aktif hale geçen Güneş’teki patlamalar, Dünya’daki yaşamı altüst edebilirAmerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’da görevli gökbi

GÜNEŞ, 'uyku'dan uyanıyor

NASA bilim adamları, geçen hafta Güneş’te meydana gelen patlamaların yeni bir dönemin habercisi olduğunu bildirdi. “Uyanarak” aktif hale geçen Güneş’teki patlamalar, Dünya’daki yaşamı altüst edebilir

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’da görevli gökbilimciler, yıldızımız Güneş’te geçen hafta meydana gelen patlamaların yeni ve kaygı verici bir dönemin habercisi olduğunu açıkladılar.

Bilim adamları, Güneş’in 11 yıllık döngüler halinde aktifleştiğine dikkat çekerek yeni bir aktif döneme girildiğini belirttiler ve “Dünyada, Katrina Kasırgası kadar olumsuz etkilere neden olabilecek bir ‘Güneş fırtınası’yla karşı karşıya kalabiliriz” dediler.

Gökbilimciler, “Güneş’teki büyük bir patlama, büyük bir fırtınaya neden olur.

Dünyaya yollanan radyasyon dalgaları ve yüklü partiküller, bilgisayar sistemlerinden uydulara, havacılık teknolojisinden enerji sistemlerine kadar, birçok alanda zarar verip küresel sistemi çökertebilir” dediler.

HAZIRLIKLI OLUN

İngiliz hükümetinin bilim danışmanı John Beddington ise ABD’li gökbilimcilere hak verdiğini belirterek, “Uzaydaki hava durumunu ciddiye almak lazım. Şimdiye kadar çok sakin bir durum hâkimdi, ama bu böyle sürmeyecek” dedi.

1972 yılındaki fırtına nedeniyle ABD’nin Illinois Eyaleti’ndeki telefon hatları çökmüş, 1989 yılındaki fırtına ise Kanada Quebec’te elektrik kesintisine neden olmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem