Gülen, oturum hakkı kazandı

Gülen, başvurusunu yedi yıl sürüncemede bırakan ABD Göçmenlik Bürosu'nu federal mahkemeye vermiş, hakim Gülen'in sürekli oturum için gerekli şartları haiz olduğu kanaatine vararak yetkililere en geç 10 Ekim'e dek karar alma talimatı vermişti. Bunun üzerin

Gülen, oturum hakkı kazandı

Gülen, başvurusunu yedi yıl sürüncemede bırakan ABD Göçmenlik Bürosu'nu federal mahkemeye vermiş, hakim Gülen'in sürekli oturum için gerekli şartları haiz olduğu kanaatine vararak yetkililere en geç 10 Ekim'e dek karar alma talimatı vermişti. Bunun üzerine Göçmenlik Dairesi, Gülen'in daimi oturum başvurusunu 10 Ekim'de kabul etti.

Gülen, AP'ye yaptığı açıklamada, kamuoyunda 'greencard' (yeşilkart) olarak da bilinen sürekli oturuma başvuru gerekçesi olarak, 'Bundan böyle, sağlık şartlarım elverdiği sürece, Türkiye'ye ya da bir başka ülkeye kısa süreliğine seyahate gidip geri gelmemin kolaylaşacağını farz ediyorum' dedi.

Zaman'a konuşan Gülen'e yakın kaynaklar, bazı Türk basın yayın organlarında ima ve iddia edilenin aksine, sürekli oturum başvurusunun ileride Amerikan vatandaşlığına geçmek amacıyla yapılmadığını vurguladı.

Edinilen bilgilere göre, Gülen'in sağlık ve hukuk danışmanları, 1999'da geldiği ABD'de vize süresi dolmadan önce, ciddi sağlık sorunlarını göz önünde bulundurarak, her seferinde vize yenileme meşakkatinden kurtulması ve muhtemel uluslararası seyahatlerde daha rahat etmesi düşüncesiyle sürekli oturum başvurusu yapması tavsiyesinde bulunmuş.

Gülen, AP'ye yaptığı açıklamada, statüsündeki belirsizliğin kendisini sıkıntıya soktuğunu, başvurunun onaylanmasından 'memnun' olduğunu belirterek, bu süreçte desteğini esirgemeyenlere ve hakperestçe davrananlara teşekkür etti.

Avukatları Gülen için eğitim alanına katkılarından dolayı 'olağanüstü yetenekli yabancı' statüsünde daimi oturum başvurusunda bulunmuş; ancak Göçmenlik Bürosu oldukça zengin biyografisine rağmen Gülen'in dosyasında bunu ispat edecek yeterli belge sunamadığını savunmuştu.

Bunun üzerine avukatı aracılığıyla karara hukuki itiraz hakkını kullanan Gülen, Pensilvanya'nın doğusuna bakan Federal Bölge Mahkemesi'nde geçen temmuz ayında sonuçlanan davada haklı bulunmuştu. AP'ye konuşan Gülen'in avukatı Ronald Klasko, normalde sürekli oturum başvurularının bir ila bir buçuk yılda sonuçlandığını, müvekkilinin neden bu kadar geciktirildiğini anlamakta zorlandığını kaydederek, "Hükümet asla gerekçelerini bildirmek istemedi.

Gülen'in statüsü havada bırakıldı." dedi. AP, dünyadaki abonelerine Gülen'i şu ifadelerle tanıttı: "Türkiye ve Orta Asya'nın çeşitli yerlerinde milyonlarca takipçisi olan bir sufi alimi ve eğitimci." Ajans, Gülen'in 'Türkiye'nin en etkili entelektüellerinden biri' olduğunu da kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler