Gül'den önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'den çıkması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerektiğini söyledi.Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahip

Gül'den önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'den çıkması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahipliğinde Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde Maritim Golf Resort'ta düzenlenen çokuluslu Gazze zirvesinin ardından, devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül, çok sayıda insanın ölümü ve binlerce insanın yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkesin sağlanmasının yine de çok önemli olduğunu belirterek, çok daha önemli olanın ateşkesin her iki tarafça da ilan edilmesi olduğunu vurguladı.

Bu noktaya gelinmesi için Hüsnü Mübarek'in büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Mübarek'e teşekkür etti ve Mısır'ın çalışmalarının bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirdi. Türkiye'nin de Kahire-Şam-Tel Aviv arasında adeta mekik diplomasisi yaparak ateşkese katkıda bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra da katkıların devam edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi bu ateşkesin devamlı olabilmesi, yaşayabilmesi için İsrail askerlerinin en kısa sürede Gazze'yi bırakması, ablukanın kalkması ve Gazze'nin yeniden imarının başlaması gerekmektedir. Bütün bunlar kısa vadeli şeylerdir. Orta ve uzun vadede yapılacak çok şey vardır. Filistinlilerin mutlaka uzlaşı hükümetini kurmaları gerekir. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın öncülüğünde bu işin olacağına inanıyoruz. Bölgedeki bütün ülkelerin de barış için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeleri gerekir.

Türkiye olarak Avrupa'daki bütün ülkelerin bunu destekleyeceğine eminiz. Yeni Amerikan yönetiminin bu meseleye kalıcı çözüm bulunması için bu meseleye yoğunluk göstermesi gerekir. Kalıcı barış sağlanamazsa her 2 yılda bir bu acılar tekrarlanmaktadır. 2006 yılında da Lübnan için hep beraber bir araya gelmiştik. Filistin ve İsrail devletinin yan yana, güvenlik altında beraber yaşayabilecekleri bir ortamın muhakkak sağlanması gerekir.

Bu geriye bırakılacak, ötelenecek bir problem değildir. Dünyadaki birçok problemin altında bu konu vardır. Bunu herkesin görmesi gerekir. Onun için dünyanın önceliği olması, yeni acıların yaşanmaması gerekir. Bu yönde bütün uluslararası toplum, her beraber birinci öncelikle, gece gündüz çalışmamız gerekmektedir. Başta Mısır olmak üzere bu ateşkese katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem