Gül'den küresel kriz uyarısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, küresel krizin tam olarak atlatıldığını söylemek için henüz erken olduğunu düşündüğünü belirterek, "Daha yapacak çok işimiz var. Rehavete kapılmamalı. Kısa vadeli önceliklerimizin orta ve uzun vadeli hedeflerimizi gölgelemesine

Gül'den küresel kriz uyarısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, küresel krizin tam olarak atlatıldığını söylemek için henüz erken olduğunu düşündüğünü belirterek, "Daha yapacak çok işimiz var. Rehavete kapılmamalı. Kısa vadeli önceliklerimizin orta ve uzun vadeli hedeflerimizi gölgelemesine izin vermemeliyiz" dedi. Gül, Dünya Bankası-IMF Guevernörleri'nin dolma bahçe sarayında düzenlenen akşam yemeğine onur konuğu olarak katıldı.

Yemekte katılımcılara hitaben İngilizce bir konuşma yapan Gül, 2009 Dünya Bankası- IMF yılık toplantılarını küresel ekonominin yeniden yapılanma ihtiyacı içerisinde olduğu ve bu yönde yoğun çabaların sarf edildiği bir dönemde gerçekleştirildiğini söyledi. Son bir yılda dünya ekonomisinin İkinci Dünya Savaşından sonraki en derin krizini yaşadığını ve buna bağlı olarak, tüm ülkelerde makro ekonomik politik tedbirlerin gündemin temel maddesi haline geldiğini söyledi.

Gül, krizin üretim ve istihdam üzerindeki etkilerini sınırlandırmak için genişleyici kamu maliyesi para politikaları uygulandığını hatırlatarak, "Bugünden itibaren dünya ekonomisinde göreli bir düzelmenin başladığını, finansal piyasaların istikrara kazandığını, geleceğe yönelik beklentilerin iyileşmeye başladığını ve ekonomik aktivitenin toparlanmakta olduğunu görüyoruz. Ancak küresel krizin tam olarak atlatıldığını söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyorum" dedi.

Gelişmiş ülkelerde, özellikle Avrupa'da, finans sektöründeki sorunların henüz tam olarak giderilemediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi: "Emtia yeniden yükselme eğilimindedir. Küresel kriz birçok ülkede derin ve uzun sürebilecek işsizlik sorunu ortaya çıkarmıştır. Bu güne kadar uygulanan mali destek paketleri ve genişleyici para politikaları finans sektörüne destek politikalarıyla birlikte uzun-orta vadede, fiyat istikrarı ve maliyet sürdürebilirlik bir baskı oluşturacaktır. Ülkelerin kriz tedbirlerinden çıkış stratejilerini bu riskleri dikkate alarak belirlemeleri gerekmektedir."

"KÜRESEL EKONOMİYİ KIRILGANLIKLARDAN KURTARMALIYIZ"

Yeni küresel ekonomik düzeni herkes için olumlu sonuçlar doğuracak şekilde yeniden şekillendirmeye çalıştıklarını belirten Gül, bunun için küresel ekonominin kriz öncesindeki kırılganlıklardan kurtarılması gerektiğinin açık olduğunu belirtti. Gül, Benzer krizlerin tekrar ortaya çıkmasını önleyecek orta ve uzun vadeli adımların işbirliği içerisinden atılmasının ülkeler arasındaki ortak bir anlayış ve irade birliğinin oluşmaya başladığını memnuniyetle müşahede ettiklerini belirtti.

Bütün gelişmelerin değerlendirildiğinde bugün artık küresel ekonomide köklü bir değişimin başlangıç aşamasında olduğunun söylenebileceğini belirten Gül, "Küresel büyümeyi sürdürülebilir ve dengeli kılmak için iş birliği ile hareket edilmesi elzemdir. Önümüzdeki dönemde temel sorumluluğun, küresel sorunlara birlikte çözüm üretmek ve işbirliği içerisinde hareket etmek olacağını belirten Gül şunları kaydetti: "Zira uluslararası finansal sistemin bir motor gibi çalıştığını, bu motorun tüm parçaları birbiriyle uyum halinde olmadığı zaman kriz'in aşırı risk birikiminin gerçekleşebileceğini ve bunun sonucunda gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun bütün ülkeleri olumsuz etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Daha yapacak çok işimiz vardır. Rehavete kapılmamalı ve kısa vadeli önceliklerimizin orta ve uzun vadeli hedeflerimizi gölgelenmesine izin vermemeliyiz."

"ANAHTAR KAVRAM ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ"

IMF ve Dünya Bankasının etkinliğini artıracak yöntem mekanizmalarımın hep birlikte oluşturulması gerektiğini altını çizen Gül, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturulan bu kurumların 21. yüzyıl küresel ekonomisinin gerçeklerine uyum sağlayabilecek şekilde, çağdaş bir yönetim yapısına kavuşturulmalarının zamanının geldiğine dikkat çekti. Doğru adımların en uygun zamanda ve işbirliği içinde atıldığı zaman, reform sürecinin geçmişe kıyasla daha fazla güvende hissedilmeyi başlayacağını belirten Gül, "Burada anahtar kavram daha iyi bir gelecek için uluslararası işbirliğinin sağlanması ve devam ettirilmesidir. Bu noktadan uluslararası toplumun şu ana kadar göstermiş olduğu karalılık ve samimi işbirliği bizleri umutlandırmaktadır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem