Gezi Davası'nda tüm sanıklara beraat!

Gezi Davası'nda tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi!

Gezi Davası'nda tüm sanıklara beraat!

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Memet Ali Alabora'nın da bulunduğu 1'i tutuklu 6'sı firari 16 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılandığı davada karar çıktı. Sanıklar tüm suçlardan beraat etti. Tutuklu tek sanık Osman Kavala'ya tahliye kararı çıktı.

Gezi Parkı eylemlerini organize ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan 16 kişinin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın karar duruşması Silivri'de görüldü.

Mahkeme, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin beraatine karar verdi.

Davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın tahliye edilecek.

Yurt dışında bulunan sanıklar hakkındaki yakalama kararının  kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, 9 sanığın beraatine, yurt dışındakilerin ise dosyasının tefrik edilmesine karar verdi. 

Beraat kararının ardından duruşma salonunda sevinç çığlıkları yükseldi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ

Son aşamaya gelen davada, savcılık mütalaasını vermiş ve Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ile Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını, diğer sanıklara 15-20 yıl arasında hapis cezası verilmesini talep etmişti.

Davanın tek tutuklu sanığı olan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tahliyesini talep ettiği Osman Kavala, kararın üstünden üç aydan uzun süre geçmesine rağmen cezaevinde tutulmaya devam ediyordu.

SON SAVUNMALARI İSTENDİ

Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu yargılandığı 7'si firari 16 sanıklı davanın yedinci duruşması başladı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmaya, tutuklu sanık Osman Kavala ile 7 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

İsveç, Kanada, İsviçre, Danimarka, Almanya ve Hollanda'nın başkonsolosları ile İngiltere, Lüksemburg, Belçika, İrlanda ile ABD'nin büyükelçileri veya büyükelçilik temsilcileri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Duruşmada, CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel, Gamze Akkuş İlgezdi ve Muharrem Erkek, bazı CHP milletvekilleri ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşmayı takip ediyor.

Bazı HDP milletvekillerinin yana sıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da duruşma salonunda hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Mehmet Galip Perk, celse arasında hazırlanan esas hakkındaki mütalaanın taraflara iletildiğini belirtti. Başkan Perk, mütalaaya karşı beyanda bulunması için tutuklu sanık Osman Kavala'ya söz verdi.

Bunun üzerine bazı sanık avukatları, yazılı olarak celse arasında sundukları taleplerinin değerlendirilmediğini söyleyerek, bu duruma itiraz etti.

Söz alan avukatlar, dinletmek istedikleri tanıkları duruşma salonunun dışında hazır ettiklerini belirterek, bu tanıkların dinlenilmesini istedi.

Duruşma, avukatların taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.

Öte yandan, Jandarma tarafından duruşma salonunun ön ve arka tarafı ile duruşma salonu güzergahındaki yollarda sıkı güvenlik önlemi alındı. Duruşmaya katılmak isteyen kişilerin, tek tek kimlik kontrolü yapıldıktan sonra salona girişlerine izin verildi. Güvenlik önlemleri nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.

7 FİRARİ SANIK DOSYALARININ AYRILMASI TALEBİ

Davaya ilişkin açıklanan esas hakkındaki mütalaada, haklarında yakalama kararı bulunan aralarında Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 7 firari sanıkların dosyalarının ayrılması talep edildi.

Tutuklu sanık Mehmet Osman Kavala, sanıklar Yiğit Aksakoğlu ve Ayşe Mücella Yapıcı'nın halen firari olan sanıklarla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket edip üzerilerine atılı ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çarptırılmaları talep edilen mütalaada, Kavala’nın hükümle birlikte tutukluluğunun devamı istendi.

Mütalaada, sanıklar Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin, ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüse yardım etmek'' suçundan ayrı ayrı 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler