Et fiyatları neden arttı?

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarının son günlerde artmasının üreticinin hayvanını "kurbanlık için ayırdı" yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığını söyledi. Açıklamalarda bulunan Tunç, karkas

Et fiyatları neden arttı?

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarının son günlerde artmasının üreticinin hayvanını "kurbanlık için ayırdı" yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığını söyledi. 

Açıklamalarda bulunan Tunç, karkas et fiyatlarının bir ay öncesine göre 2 lira, 6 ay öncesine göre ise 6 lira arttığını belirtti. Yaşanan artışın kurban bayramıyla bir ilgisinin olmadığına dikkati çeken Tunç,  "Üreticinin hayvanını 'kurbanlık için ayırdı' söylentileri doğru değil. Kurbanlık hayvanın vasıfları farklıdır. Serbest piyasada fiyatlar artar da düşer de. ET Balık Kurumu'nun satış mağazalarında et 23-28 liradan satılıyor" dedi. 

Tunç, fiyat artışlarında en büyük etkenin kuraklık sebebiyle artan maliyetler olduğunu söyledi. Et fiyatların sadece Türkiye'de değil tüm dünyada arttığına işaret eden Bülent Tunç, "Yem maliyetleri 2 yıldır üreticiyi zorluyor. Bunun sebebi kuraklık. Çiftçi kazanacak ki bu işi devam ettirsin. Et fiyatları dünyada artıyor" diye konuştu.

Üreticinin "Önüm kurban hayvanı kesimhaneye göndermeyeyim" düşüncesinde olmadığını ifade eden Tunç, kurbanlık hayvanın vasfının farklı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Her hayvan kurban olmuyor. Türkiye'nin her yerinde üreticiler malını kesimhaneye gönderiyor. Serbest piyasada etin kilogramı 33 lira olabilir. Et Balık Kurumu satış noktalarında kıyma 23, kuşbaşı 28 liradan satılıyor. İnsanlar fırsatçılık yapabilir, yapıyorlar da bunun alternatifi var. Alternatif de Et Balık Kurumu. İnsanların tercihine kalmış."

Tunç, küçük iller ve ilçelerde kurbanlık satışlarının başladığını, büyükşehirlere sevkiyatın bayrama 10 gün kala yapılacağını kaydetti. 

Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ da karkas et fiyatlarının Türkiye'nin her yerinde aynı olduğunu, et fiyatlarındaki artışın maliyetlerden kaynaklandığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Türkiye'de yüzde 10 civarında enflasyon var. Kuraklık maliyetleri artırdı. Hayvancılık sektöründe yapılması gerekenler var. Bunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileriyle görüştük. Sonuçlarını bekliyoruz. Mevcut hayvan profillerinin kombine türlerine doğru gitmesi gerekiyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem