Ermenistan ile kriz aşıldı

Yaklaşık 3 saat önce atılması beklenen ve kriz çıkan protokol her iki ülke tarafından imzalandı.

Ermenistan ile kriz aşıldı

İsviçre Dışişleri, dün akşam saatlerinde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan arasında bugün Zürih'te yapılacak olan imza törenine katılacak üst düzey isimleri duyurdu. Törene, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Levrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Konseyi'ne başkanlık eden Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ve Avrupa Birliği (AB) Dış Politika şefi Javier Solana'nın da katılacağını teyit edildi.

DAVUTOĞLU İSVİÇRE'DE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ile iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine dair protokolü imzalamak üzere İsviçre'nin Zürih kentine gitti. Bakan Davutoğlu, saat 12.45'te kendisini taşıyacak olan GAP uçağı ile Zürih'e hareket etti. Bakan Davutoğlu'nun Türkiye saati ile 19.00'da Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkileri normalleştirecek protokole imza atması bekleniyor.

SOLANA ÜMİTLİ KONUŞTU

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin protokollerin imzalanmasının, bölgenin tamamı için çok olumlu olacağından emin olduğunu belirtti.

Javier Solana, "Bu kararların, bölgenin tamamı için çok olumlu olacağından eminim" dedi ve Brüksel'in, protokollerin en kısa sürede her iki ülkenin parlamentolarında onaylanmasını ve yürürlüğe konulmasını umduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın heyetinden bir diplomat da, "sınırların açılması, ilişkilerde normalleşme, diplomatik ilişkilerin kurulması ve bölgede anlaşmazlık riskinin azalmasının herkesin çıkarına olduğuna inandıklarını" söyledi.

SON DAKİKA PÜRÜZLERİ

Fransız haber ajansı AFP, Amerikalı yetkililere dayanarak, Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerin imzalanmasının, Ermenistan ile son dakikada ortaya çıkan bir sıkıntı yüzünden geciktiğini bildirdi.

Zürih'teki AFP muhabiri, Ermeni ve ABD heyetlerinin, imza töreninin yerel saatle 17.00'de (TSİ 18.00) düzenlenmesi beklenen Zürih Üniversitesi'ne gelmediklerini duyurdu.

Amerikalı sözcü, Ian Kelly, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın oteline döndüğünü açıkladı.

Kelly, Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan'ın da Amerikan heyetinden bir yetkiliyle görüşmesinin beklendiğini kaydetti.

Öte yandan Reuters'ın haberine göre, Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye ile Ermenistan arasında protokollerin imzalanmasından sonra yapılacak açıklamalar konusunda ortaya çıkan sıkıntıyı çözmeye çalıştıklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler