Ergenekon'un kilit ismi

Ergenekon soruşturması çerçevesinde uzun süredir aranan emekli tuğgeneral Levent Ersöz Ankara'da yakalandı. Ersöz, bir çok yönüyle soruşturmanın en kilit isimlerinden biri. Peki Levent Ersöz kimdir? Levent Ersöz birçok yönüyle soruşturmanın en kilit isiml

Ergenekon'un kilit ismi

Ergenekon soruşturması çerçevesinde uzun süredir aranan emekli tuğgeneral Levent Ersöz Ankara'da yakalandı. Ersöz, bir çok yönüyle soruşturmanın en kilit isimlerinden biri. Peki Levent Ersöz kimdir?

Levent Ersöz birçok yönüyle soruşturmanın en kilit isimlerinden biri. Merak uyandıran konular arasında JİTEM geçmişi, Abdullah Öcalan'ın askeri yetkililerle görüştüğü dönemde İmralı'dan sorumlu komutanı olması, 2003 yılındaki darbe hazırlıkları sırasında Jandarma İstihbarat Dairesi başkanı sıfatıyla yaptığı dinleme faaliyetleri VE PKK'yı rakipsiz bırakan KAWA örgütüne yönelik operasyondaki rolü bulunuyor.

PKK'NIN ÖNÜNÜ AÇAN EKİPTEN

12 Eylül darbesinden hemen önce yurtdışına çıkarılan PKK yeni yeni büyürken önündeki tek engel yurtdışında yapılanan KAWA'dır. PKK'nın rakibi sayılan KAWA terör örgütüne yurtdışında operasyon düzenleme kararı alınır. Operasyon timindekiler bugün herkesin yakından tanıdığı isimler: Nusaybin Tabur Komutanı Binbaşı Veli Küçük, Yüzbaşı Cem Ersever, Levent Ersöz, Atilla Uğur, Cemal Temizöz ve 12 Eylül yönetiminin atadığı Mardin Belediye Başkanı ve Binbaşı Aytekin Özen.

Operasyon timinde toplam 15 kişi yer alır. 12 Aralık gecesi bu 15 kişilik askeri tim Suriye'nin Kamışlı kentinde KAWA örgütünün 18 kişilik tepe kadrosunu ortadan kaldırır. Böylece PKK Kürt kamuoyunda rakipsiz kalır.


İMRALI'NIN KOMUTANI

Öcalan'ın askeri yetkililerle görüştüğünü söylediği dönemde İmralı'dan sorumlu komutan Levent Ersöz'dür. Ergenekon sanıklarından Veli Küçük'ün PKK ile olan ilişkisi de artık mahkemede soruşturuluyor.

SİLOPİ KAYIPLARI

Levent Ersöz, Atilla Uğur ve Veli Küçük asıl yapılanmalarını Güneydoğu'da başlattı. Ersöz 1980'li, 1990'lı ve 2000'li yıllarda bir çok kez bölgede faaliyet gösterdi. Özellikle Şırnak bölgesindeki faaliyetleri ile adını duyurdu. Görev yaptığı 1995-96 yıllarında Şırnak için "Korku Tapınağı" ve "Şırnak Cumhuriyeti" tabiri kullanıldı. Bu bölgede lakabı Sarı Levent'ti. Yüzlerce kayıp olayı yaşandı. İddialara göre Silopi'deki meşhur Botaş Karakolu onun döneminde ölüm mahzeniydi. Cesetler ise asit kuyularına atılıyordu. 2001 yılında meydana gelen meşhur "Silopi Kayıpları" olayı Ersöz'ün Şırnak İl Jandarma Alay komutanlığı döneminde yaşandı.

Kayıplardan Serdar Tanış'ın babası Şuayip Tanış, Levent Ersöz'ün olaydan önce kendisini arayarak, "Oğlun Şırnak topraklarına ayak basarsa öldürürüm" tehdidinde bulunduğunu söylemişti.

ŞEMDİNLİ

Levent Ersöz'ün ismi Silopi Kayıpları davasında Veysel Ateş adıyla birlikte geçiyor. PKK itirafçısı Veysel Ateş en son 2005 yılında Şemdinli'de yaşanan bombalama olayında ortaya çıkmıştı.

ERUYGUR'LA İLİŞKİSİ

Levent Ersöz, Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanlığı döneminde Jandarma İstihbarat Başkanı olarak görev yaptığı sıradaki faaliyetleri ile de gündeme geldi.

Ergenekon'dan yargılanan emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanı olduğu 2003 yılı eylül ayında Jandarma Genel Komutanlığı istihbaratından bir yetkili Urfa Jandarma Alayı'nı arar ve "9 telefon numarasının 3 aylık ayrıntılı görüşme dökümlerini temin edip iletin" der.

ÖZKÖK VE BAKANLARIN TELEFONLARINI DİNLETTİ

Bu olayı kitabında anlatan Şanlıurfa Jandarma Alay Komutanı Albay Erdal Sarızeybek durumdan şüphelenir. Araştırdıklarında dinlenmesi istenen telefonların dönemin başbakan ve genelkurmay başkanının da aralarında bulunduğu devlet yöneticilerine ait olduğu oltaya çıkar.

Bu dinleme skandalı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek'e ait darbe günlüklerindeki gelişmelerle aynı döneme denk geliyor.

MEDYAYI TAKİBE ALDI

Yine Şener Eruygur'un, Jandarma Genel Komutanlığı döneminde medyayı takibe aldırdığı da ortaya çıkmıştı. Bu olayda yine Levent Ersöz rol almıştı.

Dönemin Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz ile Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı Teknik Takip Daire Başkanı Albay Atilla Uğur, medya patronu ve gazetecilerle sık sık görüşmeler gerçekleştirip kayda almıştı.

Kaynak: Zaman

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem