Erdöl'den tabiplere ziyaret

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, uzman hekim açığının giderildiği illerde aile hekimliği uygulamasına geçildiğini ve bu konunun 3-5 yıl içinde tamamlanacağını belirterek

Erdöl'den tabiplere ziyaret

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, uzman hekim açığının giderildiği illerde aile hekimliği uygulamasına geçildiğini ve bu konunun 3-5 yıl içinde tamamlanacağını belirterek hekim açığının giderilmesi için bilimsel yeterlilikleri olan yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasına sıcak baktıklarını söyledi.

AK Parti Trabzon İl Başkanı Muhammet Balta ile birlikte Trabzon Tabip Odası'nı ziyaret eden Cevdet Erdöl, Başkan Dr. Aydın Aydın ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Ziyarette Trabzon'da yürütülen çalışmalar ve aile hekimliğiyle ilgili bilgi veren Erdöl, hekim açığının giderilmesi için tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasına izin verilmesi ile ilgili de açıklamalar yaptı.

Hükümetin diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da seçime endeksli çalışmalar yapmadığının altını çizen Erdöl, "Biz seçime endeksli icraat yapmıyoruz. Bir hizmet yapalım da vatandaş onu görüp oy versin demiyoruz. Biz vatandaşımıza layık olduğu hizmetleri yine onların kendi vergileriyle finanse ederek yapıyoruz. Vatandaşımız da bizim hizmetlerimize çok alıştı. Onun için çıtayı çok yükselttik. Çünkü bizim düsturumuz 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturudur. Biz bunu yapmaya gayret ediyoruz" dedi.


AİLE HEKİMLİĞİNE KADEMELİ OLARAK GEÇİYORUZ
Aile hekimliği çalışmalarıyla ilgili konuşan Erdöl, "Aile hekimliğine bir anda değil pilot uygulamalar şeklinde aşamalı olarak geçiyoruz. Bütün Türkiye'de aynı anda başlamadı, başlayamazdı da. Bir anda başlattığınız zaman hekim açığı başta olmak üzere karşımıza bir takım sorunlar çıkardı. Bu nedenle hekim açığını kapattığımız illerde aile hekimliği uygulamasına başlıyoruz ya da başlamak istediğimiz illerde de hekim açığını kapatarak uygulamaya geçiyoruz" diye konuştu.

Aile hekimliği uygulamasına Trabzon'u örnek veren Erdöl, "Mesela Trabzon'da 212 aile hekimini tamamlamadan çalışmalara başlamadık. Bu hekimlere aile hekimliği eğitimini vererek bir havuz oluşturduk ve noter huzurunda hizmet puanına göre kişilerin yer tercihlerini kendilerinin yapması suretiyle atamaları gerçekleştirdik. Atamalarda adam kayırmıyoruz son derece şeffaf hareket ediyoruz" dedi.

AİLE HEKİMLİĞİNE 5 YIL İÇİNDE GEÇMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ
Aile hekimliği uygulamasına 3 ila 5 yıl içinde geçilmesinin düşünüldüğünü dile getiren Erdöl, şöyle konuştu:
"Hekim profiline göre 3-5 yıl içinde ülkenin tamamında, hekim açığının giderdiğimiz yerlerde aile hekimliği uygulamasına geçeceğiz. İstanbul bu anlamda sorun olmaya devam edecek, çünkü çok fazla nüfus var ve haliyle çok fazla da aile hekimine ihtiyaç var. Ama İzmir'de aile hekimliğine geçildi. Ankara ve İstanbul'da henüz geçilemedi. Diğer illerle birlikte sanıyorum birkaç yıl içinde bu süreç tamamlanacak."

TIP FAKÜLTELERİNİN KONTENJANI ARTIRILIYOR
Hekim açığının kapatılması için tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırıldığını hatırlatan Erdöl, "Tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması uygulamasına geçildi. Fakat bir uzman hekimin yetişmesi en erken 12-15 yıl içinde oluyor. Bu konular 15 yıl önce tartışılmadığı için şimdi tartışıyoruz. Aldığımız öğrenciler 7 yıl sonra mezun olacak. Mecburi hizmet, ihtisas derken 12 yıldan önce uzman hekim ihtiyacının kapatılması mümkün değil" şeklinde konuştu.

YABANCI HEKİM UYGULAMASINA SICAK BAKIYORUZ
Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasına sıcak baktıklarını ancak bunun için bir takım kriterlerin yerine getirilmesinin şart olduğuna dikkat çeken Erdöl, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yabancı hekimlerle ilgili üç önemli konu var. Birincisi Türkiye'de uzman olmuş, ihtisas yapmış Pakistanlı, Azeri, Filistinli, Iraklı vs. çok sayıda yabancı hekim var. Bunlar yaklaşık 4 bin kişi kadar ve Türkiye'de maalesef kaçak olarak çalışıyorlar. Bu hekimler öncelikle Türkiye'de legal olarak çalışma hakkına kavuşmalı, yabancı hekim statüsünde çalışabilmeli. İkinci olarak, biz sağlık turizmine açılmak istiyoruz. Mesela Hollanda'dan her yıl sağlık turizmi kapsamında Afyonkarahisar'a 800 turist geliyor.
Bunlar yanlarında kendilerini daha önce muayene etmiş, kendi durumlarını bilen doktorları getiremiyorlar. Onlar da ziyaretçi olarak geliyor Türkiye'ye, bu böyle olmamalı. Sağlık turizmine açılacaksak bu şekildeki yabancı hekimlerin Türkiye'ye gelmesinin sağlanması gerekiyor. Bu anlamda yabancı hekimlerin Türkiye'ye gelmesini teşvik etmek lazım. Bir diğer konu ise da tıp fakültesini nerede bitirirseniz bitirin Türkiye'de görev yapmak için mutlaka denklik almak zorundasınız. Türk vatandaşı olsanız da bu durum
değişmiyor."

Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışması konusuna Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) yeterli bir ilmi seviyeye gelmek ve dil bilmek açısından yaklaştığını belirten Erdöl, "Bütün bunları tamamladığınız da ise mevcut kanunlar yabancı hekimlerin memur olarak çalışmasına müsaade etmiyor. Yani yabancı hekimlere Türkiye'de çalışma izni verilse de memur olamazlar ancak özel sektörde çalışabilirler. Biz zaten memur olmalarını istemiyoruz. Özel sektörde çalışsınlar istiyoruz. Bunun bize ne faydası olacak? Örneğin bir özel yapıldığında 20-30 doktor lazım. Biz bu ihtiyacı başka kaynaklardan sağlayamadığımız için kamudan alacağız. Ancak biz istiyoruz ki bu başka kaynaklardan sağlansın ve kamunun az olan hekimlerinden sağlanmasın" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışmasına olumlu baktığının ve kendisinin de belirtilen şartlar altında konuya sıcak yaklaştığını vurgulayan Erdöl, "Yabancı hekimlerin öncelikle denklik problemlerini halletmek gerekiyor. Bunu YÖK halletmeli, çünkü onun sorumluluğunda. Biz sadece müsaade edilmesinden yanayız. Bilimsel yeterlilikleri olduğu taktirde yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışma haklarına sahip olabilmesini istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem