Erdoğan tavrını sertleştirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de hava operasyonlarıyla katliam yapan İsrail'i sert bir şekilde uyararak, "İsrail'i yanlıştan dönmeye ve hava operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz. Savunmasız insanları bombalamak ve hele hele bunun uzun süreli oper

Erdoğan tavrını sertleştirdi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de hava operasyonlarıyla katliam yapan İsrail'i sert bir şekilde uyararak, "İsrail'i yanlıştan dönmeye ve hava operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz. Savunmasız insanları bombalamak ve hele hele bunun uzun süreli operasyon olacağını söylemek çirkin bir insanlık suçudur. Şunu unutmayın şiddet yine şiddet doğuracaktır" dedi. Erdoğan, uluslararası toplumu da Gazze'de yaşanan insani trajediye sessiz ve tepkisiz kalmamaya davet etti. Erdoğan, sözkonusu operasyonların özellikle İslam ülkelerinde infiale yol açacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, partisinin 18 il belediye başkanını açıkladığı toplantıda, Gazze'ye saldıran İsrail'e de sert tepki gösterdi. Konuşmasının başında İsrail'e sert çıkan Başbakan Erdoğan'ın "Filistin'de, Gazze'de yaşanan olaylar sebebiyle üzüntümü ve hissiyatımı sizlerle paylaşmak istiyorum" sözleri üzerine partililer hep bir ağızdan 'İsrail kahrolsun' diye slogan attı. Partililer, Başbakan Erdoğan'ın konuşması boyunca İsrail'i yuhaladı.


'TÜRKİYE'DE DE SAYGISIZLIK YAPILDI'

Masum ve savunmasız insanların, çocukların, kadınların öldürülmesinin, sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasının, bu tür orantısız güç kullanımlarının kabul edilemez bir durum olduğunu bir kez daha ifade etmek istediğini kaydeden Erdoğan, yapılan operasyonun dünya barışına, uluslararası barışa indirilmiş bir darbe olduğunu vurguladı. İsrail ve Suriye arasında bir arabuluculuk göreviyle aradaki sıkıntıları aşabilme talebiyle karşı karşıya kaldıklarını ve bu konuda bir görev üstlendiklerini anlatan Erdoğan, "Aylarca yoğun bir şekilde sabır içinde sürdürülen gayretli çalışmalar neticesinde 5. raundunu devam ettireceğimiz görüşmeleri yaparken kendileriyle bu hususları da görüşmüştük. Bütün bunlara rağmen yapılan bu operasyon Türkiye'ye karşı da bir saygısızlık olmuştur" diye konuştu.


'ÇİRKİN BİR İNSANLIK SUÇU'

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 'operasyon uzun süreli olacak' yönündeki açıklamasına da sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan, "Bunu söylemek zorundayım. Çünkü bu savunmasız insanları kalkıp da bombardımanla hele hele dün yapılan açıklamalarla, bu uzun süreli operasyon olacak şu olacak bu olacak, hala bu denli ucu açık şekilde ortaya koymak bana göre çirkin bir insanlık suçudur da" dedi. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı bir açıklama yaparak bu operasyonu, bu saldırıyı şiddetle kınadığını hatırlatan Erdoğan, barış sürecine önemli katkılar sağlayan ülke olarak haklı tepkilerini tüm dünyaya duyurduklarını, bundan sonra da duyuracaklarını söyledi. Bu amaçla dün BM Genel Sekreteri ile görüştüğünü ve bu konuya derhal müdahil olmalarını Genel Sekreter'e ilettiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"İnsani yardım konusunda zaman zaman kapıları açılan, zaman zaman kapatılan, adetaya dünyaya kapalı olan Gazze'ye karşı yapılan bu trajik durumun tüm insanlık tarafından görülmesi, bilinmesi lazım ve istediğini istediği şekilde ilan etmesiyle insanlık barışa ulaşamaz. Şunu artık herkesin görmezi lazım. Bu tür operasyonlar barışa hizmet etmez. Ortadoğu'da diyalog sürecinin çalıştırıldığı bir ortamda yapılan bu operasyonlar kesinlikle barış çabalarına gölge düşürmüştür. Gazze'ye yönelik abluka zaten hayatı zorlaştırmış ve en temel insani yardım malzemelerinin bile oraya gönderilmesine engel olmuştur. Ablukayı aşmaya çalışırken şimdi daha vahim bir tabloyla karşı karşı karşıyayız. Hangi gerekçeyle hangi sahiple hangi amaçla yapılırsa yapılsın, masum sivillere zarar veren süreci özellikle burada yapılan daha da gerginleştiren bu tür adımlar bizi barıştan da, insanca yaşam zemininden de hızla uzaklaştıracaktır."

'İSLAM ÜLKELERİNDE İNFİALE YOL AÇAR'

Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze saldırısının İslam ülkelerinde de infiale yol açacağını söyledi. Bu operasyonun bölgedeki sorunların çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağını dile getiren Erdoğan, İslam ülkeleri dışındaki tüm ülkelerin de bu olaya daha hassas yaklaşmaları gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı'nın, kendisinin ve Dışişleri'nin konuyla ilgili temasları arttırarak sürdürdüğünü dile getiren Erdoğan, İsrail'e yönelik tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Şunu unutmayalım şiddet yine şiddet doğuracaktır. İsrail'i bu yanlıştan dönmeye ve hava operasyonlarını durdurmaya çağırıyoruz. Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimize yönelik insani yardım çalışmalarımız aynı kararlılıkla sürecektir. Uluslararası toplumu da bu insani trajediye sessiz ve tepkisiz kalmamaya çağırıyoruz. Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimize bu yardım çalışmalarını devam ettirirken gelişmeleri yakından takip ediyor, gereken adımları da atıyoruz. Bu arada ebediyete intikal eden tüm Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum."

Erdoğan, saldırının ardından Türk Sağlık Bakanlığı'nın da devreye girerek, Filistinli yaralıları Türkiye'ye getirerek tedavilerini yapma girişiminde bulunduğunu açıkladı. Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'nın uluslararası Dünya Sağlık Örgütü ile dünden itibaren temasa geçtiğini, onların da devreye girmesini istediğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler