Erdoğan, Rusya-Ukrayna Barış Zirvesi'ne Ev Sahipliği Yapmaya Hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşına son vermek için barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ve savaşın müzakerelerle sonlandırılması için çaba gösterdiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabalarını sürdürdüğünü ve bu doğrultuda bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye'nin savaşın başından itibaren çözüm için aktif rol aldığını belirtti.

Erdoğan, "Savaşın müzakerelerle sonlandırılması yönünde çabalarımızı sürdürüyoruz. Rusya'nın da katılacağı bir barış zirvesini ülkemizde düzenlemeye hazırız," dedi. Türkiye'nin stratejik ortakları olan Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına verdiği desteği vurgulayan Cumhurbaşkanı, bölgesel ve küresel düzeyde savaşın olumsuz etkilerinin arttığını dile getirdi.

erdogan-zelensky.webp

Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı konusunda daha önce yapılan anlaşmaların önemine değinen Erdoğan, bu tür diplomatik başarıların önemli olduğunu ve taraflar arasında yeni bir mutabakata varılması durumunda Türkiye'nin yine destek vermeye hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ukrayna'nın Avrupa ve Atlantik kurumlarıyla bütünleşme sürecine Türkiye'nin destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Zelenskiy ile yapılan görüşmede ikili ilişkiler ve savaşın ekonomik yansımaları da ele alındı. Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaretin sürdürülmesi ve artırılması konusunda mutabakata varıldığını, bu yönde Serbest Ticaret Anlaşması'nın önemine dikkat çekti. Kırım Tatarlarının durumuna da değinen Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Kırım Tatarlarını desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Basın toplantısında ayrıca, Türkiye ve Ukrayna arasında ticaret alanında işbirliği protokolü imzalandı. "Eşya ve Taşıtlar için Elektronik Ön Bilgi Değişimi Sistemi Kurulması" protokolüne Türkiye adına Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ukrayna adına ise Savunma Bakanı Rüstem Umerov imza attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Türkiye'nin barışa yönelik duruşuna saygı göstereceğine inandığını ifade ederek, savaşın müzakereler temelinde adil bir barışla sonlandırılması için çalışmaların sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem