Emisyon testi nedir?

Trafikte seyir halinde olan araçların egzozlarından çıkan gazların neden olduğu hava kirliliğinin önüne geçmek ve zararlı etkilerin çevreye zarar vermemesi için yapılan ölçümlere Egzoz Gazı Muayenesi adı verilmektedir. Bu muayene ile beraber egzoz gazının

Emisyon testi nedir?

Trafikte seyir halinde olan araçların egzozlarından çıkan gazların neden olduğu hava kirliliğinin önüne geçmek ve zararlı etkilerin çevreye zarar vermemesi için yapılan ölçümlere Egzoz Gazı Muayenesi adı verilmektedir. Bu muayene ile beraber egzoz gazının kirleticileri azaltılmaya çalışılır.

Bu muayene sonrasında araçlara Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı verilmektedir. Yapılan ölçümler sonrasında kirletici miktarları belirlenen sınırlar içinde kalan taşıtlar bu ruhsatı almaya hak kazanırlar. Bu ölçümler sonrasında belirlenen sınırlar içinde kalan taşıtlara Egzoz Gazı Emisyon Pulu da verilmektedir.

Egzoz Gazı Emisyon Muayenesi İçin Gerekli Belgeler

• Ölçüm yapılacak olan aracın Tescil ve Trafik Belgesi
• Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı (İlk kez bu ölçümü yaptıracak olan araç sahipleri Motorlu Araç Gazı Emisyon Gazı Ruhsatı’nı ilk ölçümlerinde 4 TL ödeyerek satın alabilirler)
• TC Kimlik numarasını gösteren bir nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport
• Muayene getirilen araç başka birine aitse gerekli detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Egzoz Gazı Emisyon Muayenesi Hangi Periyotlarda Yaptırılır?

Binek ve resmi otomobiller için ilk üç yaş sonunda ve sonrasında her iki yılda bir bu muayenenin yaptırılması gerekmektedir. Diğer motorlu taşıtlar için ilk bir yaş ve sonrasında her yıl düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir.

Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve Ocak 1980 tarihinden önce tescil edilmiş dizel motorlu araçlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar ise Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaf tutulmaktadırlar.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü için son geçerlilik tarihi Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı üzerinde belirtilmektedir.

autoweb-2015-september-exclusive-volkswagen-diesel-violation-004-1240x826.jpg

webnak

Egzoz Gazı Emisyon Muayenesinden Önce Yapılması Gerekenler

Egzoz sistemi üzerinde bulunan delik veya çatlakların onarılması gerekmektedir. Sistem üzerindeki bağlantı noktaları kontrol edilmeli ve bu ek yerlerinin sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Eğer araçlarda katalitik konvertör bulunuyorsa bu konvertörlerin de sağlam olup olmadığına bakılmalıdır.

Bu tip kontrollerin yapılmaması durumunda eğer egzoz sisteminde hasar varsa, yapılan ölçümler sırasında emisyon değerleri belirlenen sınırların üstünde çıkar ve ölçüm sonuçlarının olumsuz çıkmasına neden olur. Egzoz sistemi kusurlu olan araçların ölçümleri onaylanmamaktadır.

Bunların yanı sıra aracın periyodik bakımının yaptırılmış olması da aracın egzoz emisyon ölçüm sonuçlarının iyi bir şekilde çıkmasına katkı sağlamaktadır.

Bildiğiniz gibi otomobiller her ne kadar çevre dostu üretilmeye çalışılsa da doğaya bir miktar zehirli gaz salımı yapıyor. Bu gözardı edilemez bir gerçek. Emisyon ölçümü de bu gazları belli bir sınırın altında tutmak için yapılıyor. Sınırlamanın asıl amacı insan sağlığına yönelik ve özellikle Avrupa'da bu sınır sürekli olarak aşağıya çekiliyor.

2009 yılında araç teknoloji sisteminde radikal bir değişikliğe giden Volkswagen, yeni donanımı ile motor ve yakıt kullanımında önemli bir gelişme katetti. Bu dönemde emisyon testlerinde gaz salım seviyesini düşük gösteren Volkswagen, bu sayede de oldukça düşük vergiler ödüyordu. Aynı zamanda araç performansları da aynı kalıyordu. Yani Volkswagen'in motorlarında yaptığı sahtekarlık, hem daha az vergi vermesine hem de az emisyon - çok performans algısı ile daha fazla araç satmasına yarıyordu.

Ancak özellikle 2014'ün sonlarına doğru, Volkswagen'in araçları emisyon testlerinde açıklar vermeye başladı. Bu açıklar hızla artıyor, dolayısıyla tepki sesleri de giderek artıyordu. Bu durum karşısında Volkswagen'in tutumu ise, teste tabi tutulan araçlarda ''teknik hatalar'' olduğu yönündeydi. Bu yılın Eylül ayında ise olay sonunda patlak verdi ve Volkswagen da yaptığı sahtekarlığı kabul etti. Olay ortaya çıktıktan sonra yapılan ölçümlerde ise motorlarında oynama yapılan araçların normalden 40 kata kadar daha fazla zehirli gaz ürettiği belirlendi.

Şimdi ise dev şirket iflasın eşiğinde. Bu şekilde üretilen 11 milyon aracın piyasadan geri çekilmesi söz konusu. Ayrıca şirket, daha şimdiden 25 milyar dolar hisse kaybı yaşamış durumda. Durumun farkında Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn da istifa etmişti. Yani Volkswagen şu an iflasa doğru sürüklenen kaptansız bir gemi durumunda. 

vw-cars_3448518b.jpg

Bunların dışında sağlık sorunu yaşayanların ya da Volkswagen sahiplerinin bireysel olarak açabilecekleri davalar da söz konusu. Fakat olayın daha büyük olduğu ve sektör çapında neredeyse bütün firmaların adının geçtiği söylenmekte. Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT)'nin yaptığı araştırmada 15 farklı markaya ait dizel motorlarda benzer sahtekarlığın yapıldığı ve bu motorların 7 kat daha fazla zehirli gaz salınımı yapıldığı tespit edilmiş.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem