Ege'yi 'Türk Gölü' yaptılar

Avrupa Birliği'nin iletişimden sorumlu üyesi Margot Wallström, Euronews televizyon kanalının bir bülteninde Ege adalarını Türklere aitmiş gibi gösteren haritasının dikkat eksikliğinden kaynaklandığını ve televizyonun Yunanistan'dan özür dilemesiyle kapand

Ege'yi  'Türk Gölü' yaptılar

Avrupa Birliği'nin iletişimden sorumlu üyesi Margot Wallström, Euronews televizyon kanalının bir bülteninde Ege adalarını Türklere aitmiş gibi gösteren haritasının dikkat eksikliğinden kaynaklandığını ve televizyonun Yunanistan'dan özür dilemesiyle kapandığını bildirdi.

Euronews kanalının bir bülteninde Ege adalarını Türklere aitmiş gibi gösteren haritası üzerine Avrupa Parlamentosu'nda Yunanistan kökenli Parlamenter Georgios Georgiou tarafından soru önergesi verilmişti. Önerge “Provokatif harita” başlığını taşımıştı. Önergede, Euronews'un Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye ziyaretiyle ilgili haberinde kullandığı haritada Rodos, Samos, Midilli ve diğer adaların Türkiye'ye ait gösterildiği belirtilip Türkiye'nin Ege denizindeki birçok adada keşif ve arama kurtarma hakları konusundaki uzun dönemli taleplerinin “ödüllendirildiği” iddia edilmişti. Georgiou, Komisyon'un bir AB üyesi ülkeye yönelik bu “hakareti” konusunda hangi adımları atacağını sormuştu.

-BAŞKA VUKUATLARI DA VAR-

Kanalın daha önce de Üsküp hakkında “Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya” terimi yerine doğrudan “Makedonya” demek gibi bir vukuatı bulunduğunu savunan Georgiou, “Kanalda devamlı Yunanistan'la ilgili provokasyon yapan kişi ve bu davranışın nedeni biliniyor mu?” sorusunu yöneltmişti.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun iletişimden sorumlu Üyesi Margot Wallström ise yanıtında, ifade özgürlüğünün Avrupa Birliği Temel Haklar Sözleşmesi ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nde saygın bir yeri olduğunu, sözleşmelerin özellikle Sınır Ötesi Televizyon Direktifi'ne atıfta bulunduğunu bildirdi. Bu ilke doğrultusunda, Euronews'un tümüyle söz konusu sözleşmelerle garanti altına alınmış yazıişleri bağımsızlığına sahip olduğunu belirten Wallström, sözleşmenin yayılan bilginin somut gerçeklere dayanması, dengeli ve adil olmasını öngördüğünü de kaydetti. Haber zincirinde hız ve güvenilirlik özellikleri bulunduğunu belirten Wallström, “Haberin hiçbir durumda, herhangi bir kişiyi tahkir edip ona zarar vermesi istenmez” dedi.

Bununla birlikte basın kuruluşlarının çalışanlarının hatalarına karşı bağışık olmadığını kaydeden Wallström, basın ilkelerine uygun hareket etmeyen gazeteciler ve yöneticilere yaptırımların bulunduğunu hatırlattı. Margot Wallström, harita olayında dikkat eksikliğinin rol oynadığını, 5 şubattaki haberle ilgili Euronews'in, Paris büyükelçiliği aracılığıyla Yunanistan hükümetinden özür dileyerek konunun kapandığını bildirdi.

Harita olayı dolayısıyla son olarak Yunanlılardan tepki gören Euronews, Abdullah Öcalan'ın iadesi dönemindeki yayınları dolayısıyla Türkiye'nin hışmına uğrayıp kablolu yayından çıkarılmıştı. Euronews Türkiye'de uydu aracılığıyla izlenebiliyor. Avrupa'daki reyting sıralamasında birçok önemli kanalı geride bırakan kanal Avrupa Komisyonu tarafından da "Avrupa Bilgi Elçisi" seçildi, son birkaç yılda Çin dahil Asya'daki izlenilirlik oranını ve cirosunu önemli ölçüde artırdı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem