Dünyadan İsrail'e tepki yağıyor

Avrupa Birliği, İsrail Deniz Kuvvetleri'nin Gazze'ye yardım için giden gemilere yaptığı müdahalenin ardından soruşturma başlatılmasını isterken, İsrail'e de "Yardım gemilerine izin ver" uyarısında bulundu.ABAvrupa Birliği, Gazze'ye giden yardım gemilerine

Dünyadan İsrail'e tepki yağıyor

Avrupa Birliği, İsrail Deniz Kuvvetleri'nin Gazze'ye yardım için giden gemilere yaptığı müdahalenin ardından soruşturma başlatılmasını isterken, İsrail'e de "Yardım gemilerine izin ver" uyarısında bulundu.

AB

Avrupa Birliği, Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan ve ölümlerle sonuçlanan müdahaleyle ilgili soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Bir AB sözcüsü, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton'ın yaşanan olaylar ve oluşan can kayıplarıyla ilgili derin üzüntü duyduğunu dile getirirken, ölenlerin ailelerinin acısını paylaştığını da belirttiğini söyledi.

Sözcü, "Ashton, Avrupa Birliği adına yaşanan olayla ilgili tam kapsamlı bir soruşturma talebinde bulundu. Ayrıca Ashton, derhal ve koşulsuz-şartsız bir şekilde Gazze'ye giden insani ve ticari yardım gemilerine izin verilmesi uyarısında da bulundu" dedi.

Filistin:

Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, müdaheleyi "acımasız bir saldırı" olarak niteledi.

Haniye, basına yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u, bu gemilerde bulunan dayanışma gruplarını korumak ve Gazze'ye güvenle gelmelerini sağlamak konusunda sorumluluklarını üstlenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Hamas ayrıca, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Filistin'de 3 günlük yas ilan etti. Filistin yönetimi de BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını istedi. Baş müzakereci Saib Erakat, gemilere saldırıdan sonra BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanmasını talep ettiklerini belirtti.

İran:

İran, İsrail'in saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı. Açıklamada, "Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir" denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor" denildi.

İran ayrıca, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.

ARAP BİRLİĞİ

Arap Birliği'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.

 

Yunanistan:

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi.

Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını da sonlandırdı.

Fransa:

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, "İsrail'in müdahalesi beni şoke etti, soruşturulmalı" dedi.

Almanya:

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden "derin endişe" duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

İspanya:

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

Garrido, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.

Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem