Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız: "İsrail sorumlu tutulmalı"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, "İsrail, insan haklarını, uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerden sorumlu tutulmalı" dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız: "İsrail sorumlu tutulmalı"

Türkiye'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerinin ele alındığı bir duruşmada önemli açıklamalarda bulundu. Lahey'deki Barış Sarayı'nda yapılan sunumda Yıldız, İsrail'in insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlerden sorumlu tutulması gerektiğini vurguladı.

Yıldız, İslamofobi, antisemitizm ve aşırıcılık tehditlerinin arttığı bir dönemde, Filistinlilere karşı onlarca yıldır süregelen adaletsizliklere ve çifte standartlara dikkat çekti. Türkiye'nin, 1967 sınırlarının dışında İsrail'in işgal ettiği yerlerdeki varlığını tanımama yönünde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararlarını hatırlattığını belirten Yıldız, bu kararların hala geçerliliğini koruduğunu ifade etti.

Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesine Türkiye'nin karşı çıktığını, Müslümanların Harem-i Şerif'te ibadet yapmalarının engellenmesini kınadığını dile getiren Yıldız, İsrail'in Filistin'deki ihlallerinin sadece Kudüs'le sınırlı olmadığını, evlerin yıkıldığını, topraklara el konulduğunu ve Filistinlilerin insan haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Yıldız, Gazze'de yaşayan 2,3 milyon insanın, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere, elektrik, su, gıda ve ilaç yokluğunda yaşam mücadelesi verdiğini hatırlatarak, İsrail'in Gazze'deki fiillerinin toplu cezalandırmaya dönüştüğünü ifade etti. 2023 yılının, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı en çok şiddetin uygulandığı yıl olduğunu belirten Yıldız, iki devletli çözümün sağlanmasının önemini vurguladı.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki fiillerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ilan etmesini talep eden Yıldız, İsrail'in Kudüs'teki kutsal mekanların tarihi statüsüne saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Yıldız, ayrıca Anadolu Ajansı'nın "Kanıt" kitabının, Gazze'deki insani trajediyi ortaya koyduğunu ve uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler