Deprem uzmanları uyardı! " Daha büyük bir depremin habercisi..."

Merkez üssü Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde art arda depremler olmaya devam ediyor. 11 Ağustos’ta iki, 12 Ağustos’ta üç olmak üzere iki günde 5 deprem meydana geldi. Deprem uzmanları ise depremin artçılarının devam ettiğini belirtti.

Deprem uzmanları uyardı! " Daha büyük bir depremin habercisi..."

Malatya'da meydana gelen art arda depremlerin ardından Kahramanmaraş merkezli depremin artçılarının devam ettiğini belirterek, 5-6 büyüklüğünde deprem olabileceğini ifade etti.

Deprem uzmanları Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Dr. Süleyman Basa Haber7’ye önemli açıklamalarda bulundu. Tüysüz ve Basa bu depremlerin daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini belirtti.

Artı depremlerin ana depremin habercisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bölgedeki artçı depremler bir yıl veya daha da fazla sürebilir. Artçı depremler, ana depremin 1 büyüklüğü kadar altında gelişebilirler” dedi.

Deprem Uzmanları: 5-6 Büyüklüğünde Depremler Olabilir

Bölgede 1-2 yıl artçıların devam edebileceğini belirten Dr. Süleyman Basa, “Normalde bu kadar büyük bir hareketin doğal olarak bir dereceye kadar düşük artçısı olur. 7.8 dersek, 6.7’ye kadar artçısı olabilir. Zaten o depremlerin bu büyüklükte artçıları da oldu. Ama 5.5 büyüklüğünün alt seviyesinde artçıları olması çok normal. Çünkü yer altında bir deprem olduğu zaman tüm katmanlar aynı anda gitmiyor. Bazı sert katmanlar geride geliyor. Onlar da bu basınç arttıkça kendini tamamlıyor. Bir pasta katmanı olarak düşünün. Pasta katmanının bir tarafını öteliyorsunuz, öbür katmanlar da yanına geliyor. Yani bu, kendi kendini düzeltiyor demektir. Bölgede bu tür artçıları 1-2 sene daha hissedebiliriz. Bu tür depremlerde orta hasarlı ve ağır hasarlı yapılar yıkılabilir.” diye konuştu.

Depremin artık önceden bilinebilen bir sistemle öğrenildiğini ifade eden Tüysüz, “Depremde iki dalga çıkar. Birinizde biri biraz daha yavaştır. Hızlı dalgayı ölçtüğünüz zaman arkasından ikincinin geleceğini bilirsiniz. Sistem bunun üzerine işliyor. Ancak zaman farkı çok az olduğu için bir işe yaramıyor. Yerine göre 5, 10 ve 20 saniye kadar… Merkezi ne kadar uzaksa süre o kadar uzun olur. İstanbul’da bir sistem çalışıyor. Ancak elektrik ve doğal gazı kesmek için kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Basa, depremden önce gelen sinyalleri ölçen cihazların olduğunu söyleyerek, “Deprem olmadan önce elektrik ve suyu kesen sistemler var. Dünyada bunlar kullanılıyor. Google hangi sistemi kullanıyor bilmiyorum ama depremden önce gelen sinyalleri ölçen cihazlar var ve 10-15 saniye önce uyaran sistemler mevcut. Onlar da bu sistemi kullanıyor olabilir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler