Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası konuştu: "2053'te hedef ilk 5"

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası konuştu: "2053'te hedef ilk 5"

Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde;

"HER ALANDA GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ"

Cumhuriyetimizin 100. yılını hep birlikte coşkuyla kutladık. Özellikle İstanbul Boğazı'ndaki törende ülkemizin savunma sanayii alanında ulaştığı seviyeyi görme fırsatı bulduk. Dünyanın ilk SİHA gemisi vasfını taşıyan, TCG Anadolu öncülüğünde tören bizleri hem duygulandırdı hem de kıvanç vesilesi oldu. Cumhuriyetin 100. yılında bazı gerçekleri tekrar hatırlattık. Mesajlarımızın doğru şekilde okunacağına inanıyorum.

Bizim bir başka ülke toprağında gözümüz yok. Vatanımızı korumaya çalışıyoruz. Bin yıldır kesintisiz mücadele eden, istiklal ve istikbali için bedel ödeyen bir millet için mecburiyettir bunlar. Her alanda güçlü olmak ve kendimizi güçlendirmek durumdayız. 780 bin kilometre kareye sıkıştığımız mevcut topraklarımızı bize çok göreceklerini iyi biliyoruz. Bunun şuurunda olarak, kimseye düşmanlık etmeden ordumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz.

"MİLLETİN ENSESİNDE BOZA PİŞİRENLERE EN İYİ YANITI VERDİK"

100. yıl etkinliklerinin milli bayram kutlamaları açısından bir referans teşkil edeceğine inanıyorum. Cumhuriyeti salon ve balolara hapsedenlere, millete mal etmek yerine kendi ideolojilerinin aparatı haline getirenlere, Cumhuriyet adına yıllarca Cumhur karşıtlığı yapanlara, velhasıl Cumhuriyeti tapulu mülkü olarak görenlere bu tarihi günün nasıl idrak edilmesi gerektiğini gösterdik. Yalan yanlış bilgilerle milletin ensesinde boza pişirenlere en iyi cevabı verdik. Milletin olmadığı soğuk törenler yerine, halkımızla omuz omuza kutlama yaptık.

"CUMHURİYETE, GARDROP ATATÜRKÇÜLERİ KADAR ZARAR VERENLER OLMAMIŞTIR"

Pazar günkü tablo, Gazi Mustafa Kemal'in de muradını yansıtmıştır. Gazi'nin bir asır önce yaptığı "Beni övme sözlerini bırakınız. Gelecek için neler yapacağız, onları söyleyiniz" sözleri çok önemli. Cumhuriyeti sahiplenmek, Gazi'nin emanetine sahip çıkmak övgü yarışına girmekle olmaz. Ülkenin geleceğine ufuk çizmekle olur. Gazi'nin mirasını gerçek anlamda yaşayanlar millete efendilik taslayanlar değil, 85 milyona hizmet edenlerdir. Türkiye'yi ayağına vurulan prangalardan biz kurtardık. Gardrop Atatürkçüleri, yıllarca bu ülkeyi ikinci sınıf demokrasiye mahkum ve mecbur ettiler. Cumhuriyete ve kazanımlarına, Gardrop Atatürkçüleri kadar zarar verenler olmamıştır. Milletin önünden sandığı kaçıranlar bunlardır. Cumhuriyeti korumak adına 1960'tan adına her 10 yılda bir milli iradeye kastedenler bunlardır. Anadolu insanını aşağılayanlar bunlardır.

"85 MİLYONU TÜRKİYE YÜZYILINA DESTEĞE DAVET EDİYORUM"

Cumhurla ve Cumhuriyet arasına çekilen tel örgüleri kaldırmak adına gece gündüz çalıştık ve mücadele ettik. Eksik ve kusurlarımız şüphesiz olmuştur. Ama elini vicdanına koyan herkes şunu kabul edecektir, Türkiye Cumhuriyeti 100. yılını kutlarken geçmişe göre çok daha güçlü ve itibarlıdır. Bu hayali gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşıyor. Ancak geldiğimiz noktayı yeterli bulmuyoruz. Bunu Türkiye yüz yılı ile taçlandırmayı amaçlıyoruz. Daha fazla özgürlük, güvenlik, kardeşlik, refah, huzur ve kalkınma için 85 milyonu Türkiye yüz yılının inşasına destek olmaya davet ediyoruz. Bize yakışan birliktir ve beraberliktir.

"SAVAŞTA BİLE ŞEHRİN SAĞLIK ALTYAPISI ÇÖKERTİLMEZ"

7 Ekim'den bu yana Gazzeli kardeşlerimiz şiddete maruz bırakılıyor. İsrail, 25 gündür dünyanın gözleri önünde insanlık suçu işliyor. Kanser hastalarını tedavi eden hastane, İsrail barbarlarının son hedefi oldu. Kanser hastaları ilaca erişimini yitirdi. Savaşta bile bir şehrin sağlık altyapısı çökertilmez. Devletler savaş hukukuna uymakla mükelleftir. Bu bile İsrail'in hak, hukuk tanımadığının göstergesidir. Çoğunluğu çocuk, bebek ve kadın olmak üzere toplam 8500 Filistinli şehit edildi. Türkiye olarak ilk günden bu yana insani ve adaletli tavrımızı sürdürüyor. Sivillere yönelik eylemleri kabul etmiyoruz. Daha fazla çocuk ve kadın öldürerek, daha fazla bomba yağdırarak güvenliğin sağlanamayacağını ifade ediyoruz. İsrail'in bir an önce durdurulması gerektiğine inanıyoruz. Gazze'ye uygulanan savaş suçluların hukuk önünde hesap vermesi için temaslarımız sürüyor. Çatışmaların sona erdirilmesine dair politika önerililerimizi grup toplantımızda paylaştık. Büyük Filistin Mitingi ile de Gazzeli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik.

"BATI, İNSANLIK SUÇUNA SESSİZ"

Batı dünyası Gazze'deki insanlık sınavında sınıfta kalmıştır. Avrupa Birliği bırakın İsrail'i kınamayı, ateşkes çağrısı bile yapamıyor. Bunu yapmadıkları gibi hepsi bir ağızdan İsrail'in zulmüne kılıf uydurmaya çalışıyorlar. İnsan hakları kuruluşları, 25 gündür işlenen insanlık suçları karşısında hiçbir tepki göstermiyorlar. Mesele Türkiye ve İslam dünyası olunca ortalığı ayağa kaldıranlar, İsrail'in savaş suçları karşısında ortalıkta görünmemeyi tercih ediyor. Bugün binlerce Gazzeli çocuğun ölümüne seyirci kalanların, yarın herhangi bir konuda söyleyeceği sözün herhangi bir kıymeti harbiyesi olmayacaktır. Bizim dik ve kararlı duruşumuz sürecek.

"HEDEF 2053'TE 7,7 TRİLYON DOLAR MİLLİ GELİR"

Uluslararası alanda etki sahibi olmak adına Türk ekonomisini güçlendirmeye devam ediyoruz. Eylül ayı başında orta vadeli programı kamuoyu ile paylaşacağız. 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı geçen hafta yayınlandı. 12. kalkınma planını Meclis'e sunduk. Meclis görüşmeleri sonrası yürürlüğe koyacağız. Tüm taraflarla istişare edilerek hazırlanan planın en önemli özelliği 2053 vizyonumuza ışık tutmasıdır. İstanbul'un fethinin 600. seneyi devriyesinde, satın alma paritesine göre dünyanın ilk 5 ekonomisinden biri olarak karşılayacağız. 2053 hedefimiz 7,7 trilyon Dolar milli gelir hedefine ulaşmaktır. Türkiye bu kapasiteye sahiptir.

"ÖĞRENCİLERİMİZİN 27 MİLYAR LİRALIK BORCUNU SİLDİK"

Gençlere telefon ve internet sözümüzü yerine getirdik. Gençler için fedakarlıktan kaçmıyoruz. Göreve geldiğimizde yüksek öğrenim öğrencilerimizin kredi burs miktarı 45 liraydı. Bunu 27 kat artışla 2023 itibarıyla lisansta 1250 liraya, yüksek lisansta 2500 liraya, doktorada 3700 liraya çıkardık. Ayrıca kredi almış öğrencilerimizin geri ödemelerinde TEFE-TÜFE oranlı güncellemeleri silerek yalnızca ana paranın ödemesini temin ettik. Bu şekilde 3,3 milyon öğrencimizin toplam 27 milyar liralık borunu silmiş olduk.

"YENİ KREDİ VE BURSLAR HAYIRLI OLSUN"

Bu sene 950 bini aşkın gencimize barınma imkanı sunuyoruz. 1 milyon 600 bin öğrencimize ödeyeceğimiz rakamları açıklıyorum. 2024 yılında lisans öğrencilerine 2000, yüksek lisans öğrencilerine 4000 lira, doktora öğrencilerine 6000 liraya çıkartıyoruz. Yeni kredi ve burs miktarlarının öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

"5000 LİRALIK ÖDEMEYİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA YAPACAĞIZ"

Emeklilere bir defaya mahsus yapılacak 5000 liralık ödeme süreci tamamlanmak üzere. Meclis onayını aldık. Açıkladığımız çerçevede ödemeleri önümüzdeki haftalarda gerçekleştireceğiz. İster emekli, işçi, kamu görevlisi, ücretli çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler