Çipli pasaportlar tanıtılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yıllardır üzerine çalıştığı biometrik, çipli yeni pasaportlar hafta başından itibaren kullanılmaya başlanacak. Yeni pasaportların kamuoyunda anlaşılması için İçişleri Bakanlığı bir tanıtım toplantısı yapacak.Yıllardır üzerinde

Çipli pasaportlar tanıtılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yıllardır üzerine çalıştığı biometrik, çipli yeni pasaportlar hafta başından itibaren kullanılmaya başlanacak. Yeni pasaportların kamuoyunda anlaşılması için İçişleri Bakanlığı bir tanıtım toplantısı yapacak.

Yıllardır üzerinde çalışılan yüksek güvenlikli 'çipli pasaportlar' ay başı itibarıyla hayata geçiyor. Bu tarihe kadar alınanların son kullanım tarihine kadar kullanılabileceği belirtilirken, ilk pasaportlarda Ankara Gölbaşı ilçesinde kurulan özel tesislerde hazırlandı. Biyometrik, elektronik, çipli özellikleri bulunan pasaportların e-pasaportlar için 81 ilden başvuru yapılabilecek. Güvenlik için sadece Ankara'da üretilecek yeni pasaportlar kargo ile vatandaşın adresine teslim edilecek. Adresinde 2 defa bulunamayan kişilerin pasaportları alması için başvurdukları ilin emniyetine teslim edilecek.

Tüm kimlik bilgilerinin çip aracılığıyla bilgisayarlarca okunacak pasaportlar, sınır ve gümrük kapılarında zaman kaybını önlemesinin yanı sıra, güvenlik özellikleri nedeniyle de kopyalanamaz olacak. Her Türk Vatandaşı'na özel üretilecek pasaportlarda refakat hanesi de bulunmayacak. Rengi bordoya dönen umuma mahsus e-pasaportlarda 6 ay ile 10 yıl arasında geçerlilik süresine sahip olacaklar. Yeşil pasaportlar ise yine aynı renkle 4 senelik olarak hazırlanacak.

Uygulamanın ayrıntılarının anlatılacağı toplantı Ankara Bilkent Oteli Kongre Merkezi'nde yapılacak. İçişleri Bakanı Atalay'ın yanısıra üst düzey emniyet yetkililerinde katılacağı toplantıda ayrıca talep eden davetlilere yeni pasaportları da verilecek.

Uygulamanın bir başka yansıması olan birkaç gün önce kurulan Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Daire Başkanlığı'nda toplantıda anlatılacak ilkler arasında yer alıyor. E-pasaport uygulaması için kurulan internet sitesi, yardım için oluşturulan çağrı hattı, Ankara Gölbaşı'ndaki üretim merkezi gibi unsurların yanı sıra daire ve işlevi de emniyet yetkililerince toplantıda anlatılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler