Çay Krizi Kapıda

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine dikkat çekti.

Çay Krizi Kapıda

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine dikkat çekti. Erdoğan, "Çay sektöründe 2009-2014 yılları arasında yaş çay verileri 1 milyon 200 bin-1 milyon 250 bin ton arasında değişen değerler arasında gerçekleşmiştir. 2014 yılı çay sezonunda ise 1 milyon 260 bin ton yaş çay üretimi yapılmıştır. Bu üretimin yüzde 52'si Çaykur, yüzde 48'i özel sektör tarafından işlenmiştir. Özel sektör, üretimin yüzde 49'u büyük ölçekli, yüzde 39'u orta ölçekli, yüzde 12'si küçük ölçekli fabrikalardan oluşmaktadır. Bu üretimden toplamda 245 bin ton kuru çay elde edilmiştir" diye konuştu.


 

KURU ÇAY SIKINTISI YAŞANABİLİR

Erdoğan, orta ve uzun vadede kuru çay arzında daralma yaşanabileceğine vurgu yaparak bunun yeni çay alanları oluşturularak engellenebileceğini belirtti. Erdoğan, şunları söyledi:
"Ülkemizde her geçen gün çay tüketimi artmaktadır. Tüketim eğilimi bu hızla devam ettiği sürece üretilen kuru çayın ülkemiz tüketimini karşılamayacağını öngörüyoruz. 2015 yılı özel sektör stoklarına baktığımızda orta ve uzun vadede kuru çay sıkıntısı yaşanacağı aşikardır. Borsa olarak bu sorunun farkında olduğumuzu ve önleminin alınması gerektiğini ilgili yerlere ilettik.

"YENİ TARIM ALANLARI ÇAY'A AÇILSIN"

Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'na çay üretim bölgelerinde 300 metre ve yukarısı alanların çay tarımına açılması konusunda görüş bildirdik. Böylece hem çayımızın organik üretime açılmasına hem de kaliteli kuru çay üretiminin arttırılması amaçlanmaktadır. Bakanlık tarafından bu konuyla ilgili olarak Çaykur'un yetkili olduğu cevabı borsamıza iletilmiştir. Borsa ve Çaykur ortak çalışarak 300 metre ve yukarısının çay tarım alanlarına açılması çalışmalarını en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz."dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem