Çatışmanın altındaki surlar

Fotoğraf sanatçısı Ayşegül Ayanoğlu, Temmuz ayında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Diyarbakır surlarını fotoğrafladı.Almanya'nın Bonn kentinde Temmuz ayında düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Dünya Kültür Mirası olarak tes

Çatışmanın altındaki surlar

Fotoğraf sanatçısı Ayşegül Ayanoğlu, Temmuz ayında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Diyarbakır surlarını fotoğrafladı.

Almanya'nın Bonn kentinde Temmuz ayında düzenlenen UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır surları, bulunduğu Merkez Sur ilçesindeki çatışmaların gölgesinde kaldı. Surların, listeye girmesinden kısa bir süre sonra ilçe çatışmalarla gündeme gelmeye başlarken, yaşanan çatışmalardan zaman zaman surlar da zarar gördü. Fotoğraf sanatçısı Ayşegül Ayanoğlu, UNESCO sevinci kursağında kalan Diyarbakır surlarını fotoğrafladı.

Sur içi denilen eski Diyarbakır'ı bir kalkan balığı şeklinde kuşatan surların, milattan önce 3000 yılında kente hakim olan Hurriler zamanında kurulduğu tahmin ediliyor. Milattan sonra 349 yılında Roma İmparatoru Konstantinus tarafından genişletilerek, bazı kısımları onarılan surlar, Ortaçağ askeri mimarisinin muhteşem bir örneğini oluşturuyor. Yazıt ve kabartmalarla süslenen ve üzerinde 12 medeniyete ait kitabeler bulunan surlarda 82 burç da yer alıyor. 5,5 kilometre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde ve 3 ile 5 metre arasında değişen genişlikte olan surlar, korunmayı bekliyor.

Çatışmanın altındaki surlar

Çatışmanın altındaki surlar

Çatışmanın altındaki surlar

Çatışmanın altındaki surlar

Çatışmanın altındaki surlar

Çatışmanın altındaki surlar

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler