Casusluk davasında önemli gelişme

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan 5'i muvazzaf asker, 10'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve vesika bulundurma' davasına tutuklu bütün sanıklar tahliye edildi. Mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş'ın tahliye kararını açıklamasının ardınd

Casusluk davasında önemli gelişme

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan 5'i muvazzaf asker, 10'u tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve vesika bulundurma' davasına tutuklu bütün sanıklar tahliye edildi. Mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş'ın tahliye kararını açıklamasının ardından, duruşma salonda bulunan sanıkların yakınları bu kararı alkışladı, birbirlerine gözyaşları içerisinde sarılıp neşe gözyaşları döktü. Duruşma Ekim ayına ertelendi.

TMK 10. maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın 'Askeri saklı bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma' suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık ile ilgili hazırladığı iddianamede sanıklar ile ilgili 2 sene ile müebbet hapis içerisinde değişen cezalar istenmişti.
İddianamede ismi geçen 831 mağdurdan içerisinde devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu fazla aşırı sayıda insanın suç örgütü vasıtası ile 'fişlendiği' iddia edilmişti. Çete lideri bulunduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile üniversite öğrencisi Narin Korkmaz hakkında, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, şahsi verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek' suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele ile ilgili ise 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte aza olmak, yasaklanan teferruatları temin etmek' suçlamasıyla 2 ila 6 sene hapis cezası ilgi edilmişti.TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 yılı nisan ayında görülmeye başlanan davada bugüne kadar 69 şahıs tahliye edilmişti.TMK 10.Maddesi ile görevli 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılmasının ardından, dava 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı.

Üç haftadır süren davada talepleri dün değerlendiren duruşma savcısı Ali Ertan, 10 tutuklu sanığın tahliyesine, iki iddianamede yer sektör verilerin bilirkişi ve TÜBİTAK raporlarının, Genelkurmay Başkanlığının yazılarının, 5 benlik bilirkişi heyetine verilerek yeni rapor hazırlanmasını istedi.

5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Hakan Oğuzhan ile tutuklu muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer ile avukatlar, sanık yakınları katıldı. Sivil sanıklar sanık kürsününü sağ tarafında, muvazzaf askerler ise sol tarafta ayrı oturmaları dikkat çekti. Mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş, 91 maddeden oluşan ilgi değerlendirmelerini yaklaşık 1,5 saatte okudu.

Kızıltaş, Bilgin Özkaynak'ın evinde arama oluşturan Sakarya Emniyet Müdürlüğü'de görevli polislerin, Safiye Köten'in davada tutuksuz yargılanan Veysel Kösele'nin eşi İnci Kösele'nin dinlenmesine karar verirken, Onur Süer'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, emniyet müdürü Emin Göktaş, Hanefi Avcı'nın dinlenme isteğini reddetti. Orhan Kızıltaş, Narin Korkmaz'ın psikiyatri tedavisi görüp görmediğine dair hastanelerden ova istenmesine, gelmeyen tutuksuz sanıkların zorla getirilmesine, memleket dışı çıkış yasağı bulunan 57 sanık ile 25 sanığın adli kontrolün kaldırılmasına, savunması alınmayan sanıkların adli kontrollerinin devamına, Genelkurmay Başkanlığı ve aynıca 9 Eylül Üniversitesi ile Ege Üniversitesi'nde bilgisayar meselesi için profesyonel öğretim görevlilerinin bilirkişilik için isimlerinin istenmesine, bu isimlerin gelmesenin ardından heyetin seçilip, yeni raporların alınmasına, tutuklu sanıkların AHİM'in 5'inci maddesine göre uzun tutukluluk süresini aştığını belirtip, bütün sanıkların memleket dışına çıkış yasağı ve adli denetim denetimine tabi tutlmak şekli ile tahliyelerine karar verip, duruşmayı 20 Ekim'e erteledi. Tahliye kararının açıklanmasının ardından, sanık yakınları seviçlerini birbirlerine sarılarak ve alkışla gösterdi. Bazıları da neşe gözyaşları döktü. Duruşma salonu dışında da neşe gösterilerine devam etti.

Bazı sanıkların avukatı Murat Ergün, 'Burada bugün avukat arkadaşlarımla birlikte şuna tanık olduk; İzmir'de 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, hem tarih yazdı, hemde yasa dersi verdi. Hukukçuyum diyen herkese ders verdiler. Sanıklar tahliye oldu diye dava bitmedi. Ara kararda fazla aşırı önemli bir madde de var. İzmir'deki üneversitelerden bilirkişi oluşturulup, rapor alınmasının istemesi fazla aşırı önemli. Bu da bir ilk. Bugün İzmir'de hem ders verilmiştir hem de tarih yazılmıştır' dedi.

Bilgin Özkaynak'ın avukatı Muzaffer Sevgi Sakarya da uzun bir iş verdiklerini, mahkemeye delillerin ve dijital malzemelerin düzmece olduğunu anlattıkalrını belirtti. Sakarya, 'Adalet geç te olsa tecelli etti. Müvekkilim iki yıldır suçsuz yere cezaevinde yatmakta. Hem kendi hem de ailesi mağdur oldu' dedi.

Narin Korkmaz'ın görme engelli babası Attila Korkmaz da, 'Adalet biraz geç kaldı. Kızım suçsuz. Bunca yıldır yatmakta. Buruk neşe yaşıyorum. Şimdi onu cezaevinden almaya gidiyorum' dedi. Onur Süer'in kızkardeşi İdil Süer de neşe gözyaşları dökerken, Hakan Oğuzhan'ın ablası Sultan Erbay yere oturup ağladı. Sanıklar işlemlerinin tamamlanmasının ardından Şakran ve Şirinyer Askeri Cezaevi'ndan bırakılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem