Bu eğer doğruysa!

MHP’li milletvekili Yeniçeri, ‘13’ rakamının neden THY’de kullanılmadığını Meclis gündemine taşıdı. Yeniçeri ilginç bir hesapla 13’ün aslında uğurlu olduğunu söyledi...Türk Hava Yolları (THY), uğursuz olduğuna inanıldığı için koltuklarda yer verilmeyen 13

Bu eğer doğruysa!

MHP’li milletvekili Yeniçeri, ‘13’ rakamının neden THY’de kullanılmadığını Meclis gündemine taşıdı. Yeniçeri ilginç bir hesapla 13’ün aslında uğurlu olduğunu söyledi...

Türk Hava Yolları (THY), uğursuz olduğuna inanıldığı için koltuklarda yer verilmeyen 13. sıra uygulamasına sona erdiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm uçaklardaki koltuklarda 13. sıranın olması yönünde değişikliğe gideceklerini açıkladı.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, THY uçaklarında 13. nolu koltuk sırasının kullanılmamamasını TBMM gündemine taşıdı. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)'ın doğumu ile İstanbul’un fethi tarihlerinin tek tek rakamları toplandığında 13 rakamının ortaya çıktığını belirten Yeniçeri, şunları kaydetti: “Batı ülkelerinde uğursuz olduğuna inanıldığı için 13 rakamı genellikle kullanılmamaktadır.

Bu bağlamda uçaklarda 13 no’lu koltuklar da yoktur. THY uçaklarının çoğunda da 13 no’lu koltuk yoktur. Koltuk numaraları 12’den 14’e sıralanmaktadır. Bu durum batılıların batıl inançlarının taklidi anlamına gelmektedir.

Bu durum onların bu batıl itikatlarını yaygınlaşıp, meşrulaştırmaktadır. Bilindiği gibi 571 yılı İslam’ın yüce peygamberinin doğum tarihidir. Bu tarihin toplamı 5+7+1=13 etmektedir. Yine bilindiği gibi Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul 1453 yılında fethedilmiştir. Bunun toplamı da 1+4+5+3=13 etmektedir.”

Yeniçeri, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a da, “THY’nin çoğu uçaklarında 13 numarasının bulunmamasının nedeni nedir?” diye sordu. Şimşek’in sorularına THY’nin yüzde 50.88’i özelleştirildiği için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi.

Şimşek, THY’nin ancak yüzde 49.12’sinin kamuya ait olduğunu, şirket faaliyetlerinin özel hukuk hükümlerine göre yürütüldüğünü belirtirken, 13 sıralı koltuk için şunları kaydetti: “THY’den alınan bilgiye göre, THY filosundaki bazı uçaklarda 13. sıranın hali hazırda mevcut olduğu, tüm uçaklarda da 13. sıranın olması yönünde bir değişikliğe gidilmesinin düşünüldüğü, gerekli değişikliğin yapılması hususunda çalışmaların sürdürüldüğü belirtilmiştir.”

Neden uğursuz?
Bu inancın kökü İskandinav mitlerine kadar gider. Mite göre, ışık ve güzellik tanrısı Balder’in verdiği ziyafete 12 tanrı davetli iken, hilelerin tanrısı Loki, davetli olmadığı halde zorla 13. kişi olarak katılmak ister.

Bu nedenle çıkan tartışmada, Loki diğer tanrılar tarafından da çok sevilen Balder’i öldürür. Bu inanış Avrupa’nın güneyine kadar yayılır. Hıristiyan din adamları da bu halk masalını Hz. İsa’nın son yemeğine uygularlar. Hıristiyan versiyonunda Balder’in yerini Hz. İsa, Loki’nin yerini de Judas alır. Bu yemekten sonra 24 saat içinde de Hz. İsa çarmıha gerilerek öldürülür.

Bu nedenle Hıristiyan dünyasında 13uğursuz sayılır. Bu inancın kökeninde ayın 13 kez dolunay olarak gözükmesinin yattığını söyleyenler de vardır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler