'Bir Türk kızı Kürt'e aşık olabilir'

Yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in üstlendiği ''Gitmek-Benim Marlon ve Brandom'' filminin Ankara galası yapıldı.Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Mülkiyeliler Birliğinin sponsorluğuyla Kızılırmak Sinemasında gerçekleşen galaya, K

'Bir Türk kızı Kürt'e aşık olabilir'

Yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in üstlendiği ''Gitmek-Benim Marlon ve Brandom'' filminin Ankara galası yapıldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Mülkiyeliler Birliğinin sponsorluğuyla Kızılırmak Sinemasında gerçekleşen galaya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eşi Gülten Günay, UNHCR Temsilci Yardımcısı Roland Schillingi, Yönetmen Hüseyin Karabey, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP'li milletvekilleri ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve davetliler katıldı.

Ertuğrul Günay, filmin gösterimi öncesindeki konuşmasında, ''Kültür ve Turizm Bakanlığının filme destek olmadığı'' yönünde ''gerçek dışı'' iddiaların bulunduğunu ifade ederek, bakanlık olarak filmin senaryo ve yapım safhasında yardımcı olduklarını söyledi.

Film yurt dışına gönderilirken de ''bazı sözlerin basında talihsiz bir biçimde yer aldığını'' belirten Günay, şunları kaydetti:

''Bir Türk kızı, bir Kürt gencine aşık olmuş. Olamazmış... Bir Türk kızı, bir Kürt gencine aşık olabilir. Bir Kürt kızı, bir Türk gencine aşık olabilir. Bence herkes birbirine aşık olmalıdır. Ancak o zaman, birbirimizi sevdiğimiz zaman, birbirimize bütün derinliğimizle bağlandığımız zaman savaşlarla baş edebiliriz. Halkları birbirine düşman eden anlayışlarla baş edebiliriz. Barış getirebiliriz; Bizim coğrafyamıza ve bütün dünyaya...

Birbirini seven insanların arasına bir sınır koymaya, bir hudut koymaya kim kalkışabilir? Biz, 'Her nesnenin bir bitimi var ama aşka hudut çizilmiyor' diye şarkılar söylemiş bir milletiz. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum.''

UNHCR Temsilci Yardımcısı Roland Schillingi de filmin çeşitli ulusal ve uluslararası sinema ödülleri kazandığını ve gerçek bir hayat hikayesini anlattığını belirterek, ''Film, sadece bir kadınla erkek arasında yaşanan bir aşk hikayesi değil. Birçok üzüntü ve kederin olduğu bu dünyada, bir parça insanlığı ve umudu yansıtmaktadır'' dedi.

Filmin Türkiye'ye ve bütün dünyaya mülteci kavramının anlatılmasında büyük önem taşıdığını ifade eden Schillingi, katkısı olan herkese teşekkür etti.

Filmin yapımı hakkında bilgi veren Yönetmen Hüseyin Karabey de Kültür ve Turizm Bakanlığının kendilerine çok ciddi destek sağladığını söyledi.

Karabey, ''Bu ülkede beraber yaşıyoruz ve çok güzel işlere de imza atıyoruz. Bunun herkese örnek olmasını istiyorum. Ülkemizde yaşanan sorunlara duyarlı bir sinema yapmaya çalışıyorum. Çünkü bunlar hayatı etkiliyor'' diye konuştu.

BAKAN GÜNAY'A SORULAR

Bu arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Kültür ve Turizm Bakanlığının, söz konusu filme karşı olduğu yönünde medyada haberlerin yer aldığının'' hatırlatması üzerine, ''Yapım aşamasında yardım etmişiz, festivale yardım etmişiz. Bizim olumsuz baktığımızı nereden çıkarıyorlar?'' dedi.

Bir gazetecinin ''dış ülkelerdeki tanıtım çalışmaları için manken Tülin Şahin'in kullanılıp kullanılmacağı'' sorusuna Günay, şu yanıtı verdi:

''Tanıtımın, Türkiye'nin genel olarak imajını, demokrasi bilincini, Avrupa Birliği yürüyüşünü, insan hakları düzeyini, doğaya ve tarihe saygısını, yüksek nitelikli bir görüntü vermesi lazım. Bir ülkenin imajı, sadece bir sanatçı yüzüyle sağlanamaz, bu işin kolayına kaçmaktır. Bizim isim arayışımız yok, bizimle çalışan reklam kuruluşları kendi kullanacaklarıyla ilgili karar verecekler. Bizimle ilgisi yok. Şu ana kadar bize intikal etmiş bir değerlendirme sorusu da yok. Şirketler belirleyecek, tabii bizim de mutabakatımızı alacaklar, ama bize bu alanda getirilmiş ne bir soru ne de bir seçenek var.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem