Bir sert cevap da ABD’ye

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf’in sözlerine ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerine yorum yapmak yerine, İsrail’in eylemleri hakkında yorum yapmasının daha doğru olacağını söylemek daha

Bir sert cevap da ABD’ye

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf’in sözlerine ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerine yorum yapmak yerine, İsrail’in eylemleri hakkında yorum yapmasının daha doğru olacağını söylemek daha yerinde olur” dedi.

Sözcü Bilgiç, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 7. Büyükelçiler Konferansı hakkında bilgi verdi. Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 17-18 Ocak tarihlerinde Kuveyt’e gideceğini belirterek, Bakan Çavuşoğlu’nun burada Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Kuveyt Emiri, Veliaht Prens, Meclis Başkanı, Başbakan ile görüşeceğini ve Türk okulunu ziyaret edeceğini kaydetti. Bilgiç, Çavuşoğlu’nun Katar’a da ziyaret gerçekleştireceğini ifade ederek, Katar Dışişleri Bakanı, Katar Emiri, Katar Başbakanı ve Türk işadamları ile bir araya geleceğini belirtti. Ayrıca Bakan Çavuşoğlu’nun 20-21 Ocak tarihlerinde Yemen’e gideceğini kaydeden Bilgiç, burada ikili ilişkileri ve bölgesel konuları görüşeceklerini ve Türk şehitliğini ziyaret edeceğini açıkladı.

Türkiye’nin Suriye muhalefeti ile görüşüp görüşmediği sorusu üzerine Bilgiç, şunları dedi:

“Sorunun çözümüne yönelik atılacak her adım tarafımızca desteklenir. Ülkeler tarafından tanınan Suriye Ulusal Koalisyonu var. Spesifik olarak muhalefete ilişkin bu aşamada gidilip gidilmeyeceğine dair tutumumuz yok.”

“Türkiye DEAŞ saldırılarına nasıl tedbirler alıyor?” sorusuna Bilgiç, “Türkiye terörle mücadelede istihbarat işbirliğinin önemini baştan beri vurgulamış bir ülke. Fransa’daki saldırıdan sonra bazı gelişmeler terörle, özellikle istihbarat işbirliği konusunda çok verimli ortaklarımızla çalışılamadığını, bazı sorunların olduğunu ortaya koyuyor. Terörle mücadelede atılacak her türlü tedbir bizim tarafımızdan desteklenecektir. Terörle mücadelenin İslam karşıtlığına, Müslümanlarla topyekün mücadele haline gelmemesi gerekir” yanıtını verdi.

ÇİN’DE GÖZALTINA ALINAN TÜRKLER

Çin’de sahte pasaport düzenleyerek Çin’e girmek isteyen Türk vatandaşlarının durumuna ilişkin olarak Bilgiç, şunları dedi:

“Şangay’da 17 Kasım 2014 tarihinde 10 vatandaşımız sınırı yasa dışı geçme hususunda suçlamayla gözaltına alınmış. İki kişi, baba-kız, iki kişi de karı-koca, vatandaşlarımızdan dokuzunun 5 Kasım 2014 tarihinde girdiğini, bir vatandaşımızın 15 Kasım 2014 tarihinde Şangay üzerinden Çin’e giriş yaptığını biliyoruz. Gözaltı süreleri 17 Aralık 2014 tarihinde sona ermiş, 24 Aralık tarihinde ikisi yasa dışı göçü organize etme, sekizi ise sahte belge temin etme suçlarından tutuklanma talebiyle gözaltına alınmış. Bunların mahkemeleri 24 Şubat tarihinde yapılacak.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf’in sözlerine de cevap veren Bilgiç, “Talihsiz olduğunu düşünüyorum. İsrail 2012 Temmuz ve Ağustos aylarında abluka nedeniyle açık hava hapishanesine dönmüş, sivil, kadın, çocuk ayrımı gözetmeden insafsız şekilde saldırı gerçekleştirdi. Ölenlerin sayısı 2 bin 205. Bunların 521’i çocuk, 283’ü kadın. Saldırılar sırasında 11 bin Filistinli’nin evi tahrip edilmiş, 110 bin Filistinli evsiz kalmış. Uluslararası hukuku ayaklar altına almış oluyor. Paris’te yapılan saldırılar ne kadar insanlık suçuysa, bu kadar sivilin öldürülmesi, çocukların yetim bırakılması bir insanlık suçu oluşturuyor. Erdoğan’a yönelik ifade ettiği hususlara ilişkin olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadelerine yorum yapmak yerine İsrail’in eylemleri hakkında yorum yapmasının daha doğru olacağını söylemek daha yerinde olur” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem