BDP Mesud Barzani'den ne istedi?

Perşembe günü İstanbul'a gelen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, önceki gün Çırağan Sarayı'nda BDP'li yetkililerle bir araya geldi. Görüşmenin perde arkasını DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk Vatan'a anlattı: "Barzani'den çözüm için arabuluculu

BDP Mesud Barzani'den ne istedi?

Perşembe günü İstanbul'a gelen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, önceki gün Çırağan Sarayı'nda BDP'li yetkililerle bir araya geldi. Görüşmenin perde arkasını DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk Vatan'a anlattı: "Barzani'den çözüm için arabuluculuk yapmasını istedik. O da 'Zaten katkı sunmak için buradayım' dedi..."

Mesud Barzani, BDP eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş ile DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'la önceki gün çırağan Sarayı'nda buluştu. Sabah saatlerinde gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren görüşmenin detaylarını Aysel Tuğluk Vatan'a anlattı.

Görüşmenin çok olumlu geçtiğini ve pek çok konuda hemfikir olduklarını söyleyen Tuğluk, Barzani'nin kendilerine çatışmaların böyle devam etmesi halinde halklar arasında karşılıklı kin öfke nefretin büyüyeceğini ve bunun da giderek halklar arasında bir çatışmaya dönebileceği kaygısını anlattığını aktardı.

İşte Tuğluk'un dilinden Çırağan'daki görüşme:

ANAYASA İÇİN BİRAZ SABIR

"Barzani'ye Kürtlerin taleplerinin evrensel ve makul talepler olduğunu ama hükümetin özellikle Abdullah Öcalan'la diyalog konusunda fırsatları iyi değerlendiremediğini anlattık. Anayasa yapım sürecinde umut ediyoruz ki bu fırsat da kaçırılmasın. Barzani de bize yeni Anayasa konusundaki talepleri makul bulduğunu, ancak biraz sabır gerektiğini söyledi. Kendi süreçlerini, kendilerinin çektiği sıkıntıları anlattı. Çağımızın bu hakları tanımayı gerektirdiğini ve eninde sonunda bunun gerçekleşeceğini, ama yöntem ve araçlara dikkat edilmesi gerektiğini, şiddetin dışında bir yolla bunun halledilebileceğini aktardı. Anayasal süreci çok önemsediğini gördük. Siyaseten bizlerin de bu konudaki çabaların artırılmasını önerdi."

BURAYA GELİŞİM ÖZVERİYDİ

Barzani'nin "Buraya gelişim özveriydi" dediğini söyleyen Tuğluk şöyle devam etti: "Biz kendisine, kendisinin barış için çözüm konusunda rolü olduğunu söyledik. Bunu önemsediğimizi ve bu çabaları göstermesi halinde barışa katkı sunmak adına gereken ne varsa yapacağımızı anlattık. Sayın Barzani sadece Irak'taki Kürtler açısından değil, buradaki Kürtler açısından da önemsenin bir isimdir" Tuğluk, Barış için rol oynaması öneriniz, arabuluculuğu da kapsıyor mu?" sorumuza "Tabii, tabii... Çözüm için böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu söyledik" cevabını verdi.

ÖCALAN DA ÖNEMSER

Barzani'nin de "Zaten katkı sunmak için buradayım" dediğini belirten Tuğluk, "Kendisi de olumsuzluğun herkesi etkilediğinin farkında. Buradaki olumsuz veya olumlu gelişmelerin kendilerini de etkilediğini söyledi. Kendisi de sorumlulukla hareket ediyor, ben olumlu buldum çabalarını" diye konuştu. Tuğluk, "Arabulucu olabilir mi, böyle bir ihtimal var mı?" sorusunu ise "Olmalı.... Herkes, bu konuda katkı sunabilecek herkes rolünü oynamalı. Barzani'nin de çabaları da önemli. Öcalan'ın da Celal Talabani ve Barzani'nin çabalarını önemseyeceğini düşünüyorum" sözleriyle cevapladı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler