Baykal: "İntikam alınıyor"

CHP lideri Deniz Baykal, 6 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve aralarında Yalçın Küçük, Kemal Gürüz, Sabih Kanadoğlu, Eski Özel Hareket Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve yeğeni Erdal Şahin, Emekli Tümgeneral Erdal, Şenel ve emekli Orgeneral Kemal Ya

Baykal: "İntikam alınıyor"

CHP lideri Deniz Baykal, 6 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve aralarında Yalçın Küçük, Kemal Gürüz, Sabih Kanadoğlu, Eski Özel Hareket Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve yeğeni Erdal Şahin, Emekli Tümgeneral Erdal, Şenel ve emekli Orgeneral Kemal Yavuz , Bağımsız Cumhuriyet Hareketi Genel başkan yardımcısı ve gazeteci Engin Aydın, MGK eski Genel Sekreteri  Emekli Orgeneral Tuncer Kılıç ve Yarbay Mustafa Dönmez gibi isimlerin gözaltına alındığı şok Ergenekon operasyonuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.

Baykal, bu operasyonun hedefinde Cumhuriyet'in temel ilkelerinin olduğunu söyleyerek çok sert açıklamalarda bulundu. İşte Baykal'ın açıklamalarından bazı notlar:

"Türkiye tarihi bir virajı dönüyor. Bizi yeni bir aşamaya getiriyor yaşadıklarımız. Sistematik bir biçimde Türkiye'yi tarihi çizgisinden çıkarmaya yönelik uygulama aşama aşama yapılıyor. Karşı karşıya bulunduğumuz durum bizi siyasi bir davayla karşı karşıya konduğumuz gerçeğiyle karşılaştırıyor. Önümüzdeki dava hukuki bir dava değil siyasi bir dava. Bu davada yasanın uygulanmasının gerekleri değil yasayı kullanarak belli bir siyasi hesaplaşma yöntemi uygulanıyor. Bu tabloyla hiçbir olağan demokratik toplumda karşı karşıya gelemezsiniz. Çok açıktır ki böyle bir tabloyla ancak rejim değişikliği yaşanan ülkelerde rejim değişikliği dönemlerinde karşı karşıya kalırız. Humeyni öncesi ve sonrasında, Hitler öncesi ve sonrasında olduğu gibi."

"BU OPERASYON İNTİKAM OPERASYONU"

"Hukukun icabını yerine getirmek için değil siyasi bir intikam arayışı söz konusudur. Madem dün bunları yaptın bunları senin yanında bırakmayız, bunları fitil fitil burnundan getiririz anlayışı var. Bu bir intikam operasyonudur."

"CUMHURİYET'LE HESAPLAŞIYORLAR"

"Şahsi bir hesaplaşma değil bu. Cumhuriyet'le hesaplaşılmaktadır. Cumhuriyet'i savunanlardan hesap sorulmak istenmektedir. Bundan sonra Cumhuriyet'i savunacaklara gözdağı verilmektedir. Hedefte Cumhuriyet'in temel ilkeleri var. Toplumun saygın kişileri mafya ile aynı sepete konulmuştur. Laikliğe inançla hizmet insanlardan hesap soruluyor. Bu davanın arkasında iktidar vardır. Cumhurbaşkanı, Başbakan böyle bir davanın geldiğini çok önceden de haber vermiştir. Bu davanın nasıl gelişeceğine dair haberleri onlar aktarmıştır. Herkese içinden geçmekte olduğumuz bu dönemde birşey söylemek istiyorum. Bu gidiş iyi bir gidiş değildir. Hepiniz bu konuyu içimizde çok özel bir sorumluluk duygusuyla değerlendirmeliyiz. Hiçbir istikrarlı hukuk devletinde böyle bir tablo ortaya çıkmaz. Bu projeyi uygulayanlar, yapanlar için bu projeyi sessizce izleyenler için iyi bir gidiş değildir. Türkiye'ye bir alarm vermek istiyor. Herkes kendisine sormalıdır: "Bu durum karşısında üzerime düşeni yapıyor muyum" diye. Sessiz kalanlar sorumluların parçası haline gelirler."

NEDEN SİLİVRİ'DE?

"Bu dava niçin özel bir mahkemede yargılama gerçekleştiriliyor? Eğer sadece mafya ilişkileri dolayısıyla Türkiye'de çok normal mahkemeler var oraya götürülebilirdi. Türkiye'de mafya olağanüstü önlemler alınması gereken bir noktada değil. Bu ilgi, bu anlayış, Silivri düzeni, o mafya ilişkileri içinde yer alan insanlardan dolayı mı yoksa toplumdaki değerli kişiler açısından bir ihtimam gösterilmektedir.

İşsizlik ve yolsuzluklar bu iktidarı kuşatıyor. Bu iktidar gündemi böyle bir açılımla değiştirirek rahatlamak durumunda olmamalıdır. Yolsuzluklar, kriz bu iktidarı takip edecektir. İktidar bu tutuklamalarla ekonomik krizin sorumluluğundan kurtulamaz."

"CUMHURİYET KÖKLÜ BİR DEĞİŞİKLİĞE SÜRÜKLENMEK İSTENİYOR"

"Türkiye'deki bütün telefonlar izlenmektedir denetlenmekte ve değerlendirilmektedir. Hiçbir demokratik toplumda böyle bir düzen yoktur.

Üniversite düzeni çökertilmiştir iktidarın çabalarıyla. Yargı düzeni çok ciddi şekilde sarsıntıya maruz bırakılmıştır ve bu konudaki çalışmalar sürmektedir.

İletişim alanında yargıda hiçbir demokratik rejimin kabul edemeyeceği bir çalışma sistematik bir şekilde sürmektedir. Ortadoğu koşulları içinde din istismarını da ele alan bir hemegonya Türkiye'de yürürlüğe konulmak isteniyor. Bunun ötesinde de Cumhuriyetin ilkeleri vardır. Cumhuriyet köklü bir değişikliğe sürüklenmek istenmektedir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem