“Balıklar sahildeki binalar yüzünden göçtü”

Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Murat Kul, açıklama yaptı

“Balıklar sahildeki binalar yüzünden göçtü”

Meclis Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Murat Kul, Marmara’daki dengenin iklim değişikliği ve aşırı şehirleşmeyle bozulduğunu belirtirken, kıyı şeridindeki bina ışıklarının göç davranışında balıkları yanılttığını söyledi.
Kul şunları söyledi:

“Hep bize suç attılar: İşte denizleri bitirdiniz, denizleri şöyle yaptınız. Sonuçta biz bundan geçimimizi sağlıyoruz, yüzyıllardır bu işi yapıyoruz. Göçler gerçekten değişti. Ekim, kasım ayında havalar çok sıcak gitti. Bununla beraber balıklar göç almadı veya o kıyı bandında durmadı, serin yerler aramaya başladı, Rusya’ya gitti, tekrar geri geldi. Eskiden Marmara’da 8-9 milyon kişi yaşıyordu, şimdi 30-40 milyon kişi o havzada yaşıyor.

Bütün atıklar oraya gidiyor. Işık kirliliği... Balık ışıktan çok etkilenir, göç yolunu değiştirir. Eskiden sahillerde bu kadar ışık yanmazdı. Bunlar bizim için büyük etken. Tartışmamız gereken balık ve balıkçı değil. İstanbul’da 134 dere var, bunları temizlememiz lazım. Koruyamadığımız yer bizim değildir. Ama hep midye çiftlikleri, balık çiftlikleri kuruluyor. Bizim avlak sahalarımıza girildi.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler