Balıkçıların Barınak Sevinci

Trabzon'un Akçaabat ilçesinin en eski balıkçı köyleri arasında yer alan Salacık'ta, yıllardır devam eden liman sorunu sona eriyor. Darıca Beldesi ve Salacık köyündeki balıkçı kooperatiflerinin ortaklaşa birleşerek yaptıkları çalışma sonucunda Darıca Belde

Balıkçıların Barınak Sevinci

Trabzon'un Akçaabat ilçesinin en eski balıkçı köyleri arasında yer alan Salacık'ta, yıllardır devam eden liman sorunu sona eriyor. Darıca Beldesi ve Salacık köyündeki balıkçı kooperatiflerinin ortaklaşa birleşerek yaptıkları çalışma sonucunda Darıca Beldesi'nde liman yapımına başlandı.

 Eylül ayının sonlarına doğru tamamlanacak olan liman 150 balıkçıya hizmet verecek. 370 metre mendirek ve 130 metrelik tali mendireğin yapılmasıyla tamamlanacak olan barınak, Salacıklı balıkçılar için ayrı bir önem taşıyor. 30 yıl önce yapımına başlanan ve yarım bırakılan Salacık balıkçı barınağı, devlet yetkililerinin o yıllardan bu yana söz vermesine rağmen bir türlü tamamlanamadı.

 Barınak, yarım bırakıldığı için 3-4 yılda kumla doluyor ve balıkçılar kendi imkanlarıyla burayı boşlatmak zorunda kalıyorlardı. Öte yandan dalgalı havalarda ise, balıkçılar kayıklarını dalgadan korumak için ölümü göze alarak 7 kilometre uzaklıktaki Akçaabat Körfez Limanı'na getirmek zorunda kalıyorlardı. Bazı balıkçıların kayıklarının dalgadan dolayı parçalanarak battığını belirtiyor.

Salacık'a 1 kilometre uzaklıkta Darıca Beldesi'nde yapılan balıkçı barınağının tamamlanmasıyla birlikte balıkçılar kayıklarını buraya çekerek evlerinde gönül rahatlığıyla uyuyabilecekler.


Salacık Köyü Muhtarı Süleyman Serdar, Salacık Limanı'nın hikayesini şöyle anlatıyor: "7 yıldır muhtarlık yapıyorum. Benden önceki muhtarlar gibi bende liman sorununu çözmeye çalıştım. Biz 30 yıldır devletten söz aldık ama nedense bir türlü uygulamaya geçilmedi. Darıca Beldesi ve Salacık'daki balıkçılar ortak karar alarak Darıca Beldesi'nde Liman yapılması talebinde bulunduk.

Uzun uğraşımız sonrası bunun olur kararını aldık ve nihayet mutlu sona yaklaştık. Özellikle yeni limanımızın hayata geçmesinde bizden desteğini esirgemeyen Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'a teşekkür ediyorum."
S.S. Salacık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Remzi Buruk ise, yıllardan beri balıkçı arkadaşlarının kayıklarını rahatça bırakabilecekleri bir balıkçı barınağının yapılması için mücadele ettiğini geçte olsa, bunu başarmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ediyor.

KORKULU GECELERE SON
2004 yılında kayığı parçalanan iki balıkçıdan biri olan Engin Çukur da balıkçı barınağının tamamlanmasıyla birlikte geceleri gönül rahatlığıyla uyuyacaklarını dile getirerek konuşmasını şöyle tamamladı: "Yıllardır balıkçılık yapıyorum. Özellikle dalgalı havalar bizim için korkulu bir rüya gibi oluyordu. Acaba kayıklarımız sağlam mı?, Dalga parçaladı mı? diye kaygılanıyorduk.

 Dalga boyuna aldırmadan kayıklarımızı Akçaabat'a götürmek zorunda kalıyorduk. Zaman zaman ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorduk. 2004 yılında dalgadan dolayı kayığım parçalanarak battı. Yeni bir kayık almak zorunda kaldım. İnşallah bundan sonra böyle bir sorun kalmayacak. Projeyi destekleyen ve uygulamaya konulmasında emeği geçen herkesten Allah razı olsun."

Öte yandan, 4 Mayıs 2007'de Darıca Beldesi'nde yapımına başlanan ve 2 ay sonra tamamlanacak olan balıkçı barınağı projesi içersinde 60 dam yer alacak.



HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem