Bakan Yılmaz’dan Yeni Türkiye tanımı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği’nce (BİN-DER) “Bingöl Kültürünü Tanıyor, Tanıtıyoruz” projesi kapsamında hazırlanan geceye katıldı.Dengbejlerin Zaza ve Kürtçe kelamları seslendirdiği programda konuşan Ba

Bakan Yılmaz’dan Yeni Türkiye tanımı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği’nce (BİN-DER) “Bingöl Kültürünü Tanıyor, Tanıtıyoruz” projesi kapsamında hazırlanan geceye katıldı.

Dengbejlerin Zaza ve Kürtçe kelamları seslendirdiği programda konuşan Bakan Yılmaz, “Az önce Dengbejlerimizi dinledik. Türkiye’de yıllarca bu tür güzellikler çok anlamsız yasaklara konu oldular. Bu yasaklarla bu değerleri toplumumuz yeterince tanıyamadı. Bu sadece bu dili konuşan insanların bir eksiği olmadı aslında. Bu dili konuşsun konuşmasın, bu bölgede olsun olmasın bütün insanların eksiğidir diye düşünüyorum” dedi.

Dillerin, renklerin ve farklılıkların Allah’ın ayetleri olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

“Bunlar insanlığın varlıklarıdır. Hiç kimse oturup bir dini icat etmedi. Bu Cenabı Allah’ın verdiği bir lütuftur, bir varlıktır biz öyle inanıyoruz. Biz inancımız gereği bunları Allah’ın ayetleri olarak görüyoruz. Nasıl yeryüzü, gökyüzü ve bir takım hadiseler Cenabı Allah’ın ayetleriyse, insanların dilleri de, renkleri de, farklılıkları da Cenabı Allah’ın ayetleridir diye düşünüyoruz. Bu anlamda bütün insanlığın malı olarak görüyoruz. Bütün insanlarında değer vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye belli bir yere gelmiş durumda. Çok şükür geçmişte yaşanan birçok yasaklar, birçok kısıtlamalar artık geride kalmış durumda. Geçmişte tabu olarak görülen birçok şeyler yıkılmış durumda. Türkiye bu yolda ilerliyor. Kolay değil dünyanın değişik coğrafyalarına baktığınız zaman, tarihe baktığınız zaman çok şeyler yaşanmış. Bugün demokratik dediğimiz ülkelerin geçmişine şöyle bir baktığınız zaman neler, neler yaşanmış hemen bu noktaya gelmemişler. Birçok kavgalar, birçok sıkıntılarla bu noktalara gelinmiş. İşte Türkiye’de çok şükür belli bir kritik aşamaya gelmiş durumda. Bundan sonra da inşallah kimsenin kimseyle kavga etmediği, kimsenin kimseye şiddet uygulamadığı, çatışma olmayan ama herkesin kendi farklılığını rahat bir şekilde yaşadığı, ifade ettiği farklılıkları bir arada yaşadığı bir Türkiye’ye doğru gidiyoruz.”

Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve tarım ile çiftçilik alanında kullanılan eski malzemelerin sergilendiği gece, dengbejlerin Zazaca ve Kürtçe kelamları seslendirmesiyle devam etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem