Bakan Özak Sel Bölgesinde

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, 'acil önlem' çalışmaları kapsamında incelemelerde bulunmak için sel bölgesi Samsun'a geldi.Bakan Faruk Nafiz Özak önceki gece saat 03.00 ila 05.00 arasında etkisini gösteren sağanak yağışın ardından oluşan sel

Bakan Özak Sel Bölgesinde

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, 'acil önlem' çalışmaları kapsamında incelemelerde bulunmak için sel bölgesi Samsun'a geldi.

Bakan Faruk Nafiz Özak önceki gece saat 03.00 ila 05.00 arasında etkisini gösteren sağanak yağışın ardından oluşan sel nedeniyle büyük zarar gören Samsun'u ziyaret etti.

İncelemelerde bulunmak için saat 01.00 sıralarında THY ait uçakla gelen Bakan Özak'ı, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Milletvekili Suat Kılıç, alt kademe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri karşıladı. Samsun Valisi Güzeloğlu, VIP Salonu'nda sel felaketi hakkında Bakan Özak'a bilgi verdi. Selin oluştuğu saatlerde il merkezine saatte 97 kilogram yağış düştüğünü belirten Vali Güzeloğlu, 500'e yakın işyerinin yapılan ilk tespitlerde sel sularından zarar gördüğünü, yine çok sayıda evin ise kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Acil yardım komisyonuna takviye yaparak 20'e çıkardıklarını dile getiren Güzeloğlu, "Altyapı ve yollar büyük ölçüde hasar gördü. Yapılan çalışmalar neticesinde genel hayatı etkileyecek bir sorun yok. Merkezde yüzde 90 düzeyinde elektrik veriliyor, su kesintisine gidilmiyor. Doğalgaz hatlarında bir sorun yok" dedi.

 Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden 500 bin YTL ilk etapta acil kaynak aktarıldığını, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan 300 bin YTL ayrıca ulaştığı İfade eden Güzeloğlu, zarar gören işyerlerine ait KDV ödemelerinin 5 gün ertelendiğini, Defterdarlık bünyesinde ayrıca 8 komisyon kurulduğunu kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sel felaketinin ardından sürekli bilgi alarak yakından takip ettiğini belirten Bakan Faruk Nafiz Özak, Türkiye'ni afetler ülkesi olarak kabul etmek gerektiğine dikkat çekti. Depremi, heyelanı, seli ve taş düşmesi olaylarının yak yaşandığını belirten Özak, "Bu afetlerin bilincindeyiz. Bu dönemdeki aşırı yağışlar Erzurum ve Van' da büyük hasarlar, can kayıplarına yol açtı. Samsun'a acil müdahaleler yapılmış. Geçmiş yıllarda aldığımız derslerle, çok çabuk sivil toplum ve kamu kuruluşlarıyla afetlere müdahale edebiliyoruz" dedi.

 İşyerleri zarar gören esnaf için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Özak, "Yasalar bizlere maalesef ticaret erbabına katkıda bulanmanın önünü kapamış. Bunu nasıl aşarızı araştırıyoruz . Ticaret erbabına ne gerekiyorsa yapacağız. KDV'nin ileri tarihlere ertelenmesi, banka ödemelerinin düzenlenmesi gibi konular üzerinde çalışılabilir. Bakanlar Kurulu kararıyla bu sorun aşılır. Yaraların sarılması için her türlü destek ve olarak sağlanaktır" diye konuştu. Sel bölgelerinde gerekli tespitler yapıldıktan sonra Maliye Bakanlığı'ndan kaynak talep edeceklerini ifade
eden Özak, kimsenin mağdur olmaması için gerekli çalışmanın yapılacağını kaydetti.

 Daha sonra Samsun Valiliği'ne giden Bakan Özak, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı, AK Parti milletvekilleri Suat Kılıç, Mustafa Demir, Ahmet Yeni, Fatih Öztürk, Binnur Şahin, alt kademe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle birlikte değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sırasında başlayan yağmur nedeniyle elektriklerin kesilmesi nedeniyle kriz toplantısı jeneratörden sağlanan
enerji ile tamamlandı. Bakan Özak, yağış altında bazı sel bölgelerini gezerek incelemelerde bulundu. Belli bir süre yaya gezen Özak, yağış nedeniyle incelemesini araçtan devam ettirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem