Bakan açıkladı: O ücreti vermeyin!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin Sosyal Güvenlik  Kurumu'nun (SGK) ilaçta taban fiyat uygulamasına geçmesine ilişkin yazılı soru  önergesini yanıtladı.Eşdeğer ürünlerin ruhsatlandırma, klinik  ve

Bakan açıkladı: O ücreti vermeyin!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin Sosyal Güvenlik  Kurumu'nun (SGK) ilaçta taban fiyat uygulamasına geçmesine ilişkin yazılı soru  önergesini yanıtladı.

Eşdeğer ürünlerin ruhsatlandırma, klinik  ve laboratuvar çalışmaları  ile fiyatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı'nın yetkisi altında olduğunu ifade eden  Çelik, bu grup ilaçların verilen uygunlukla, eşdeğer ilaç olarak onay aldığını kaydetti.

Vatandaşın aynı etkiye sahip olduğu kabul edilen eşdeğer ilacı taban fiyattan aldığında hiçbir şekilde ilave ücret ödemeyeceğini belirten Çelik,  Sağlık Bakanlığı'nca eşdeğer kabul edilen aynı etkinlikteki ilaçların halk  tarafından kullanılmasının SGK tarafından desteklenen bir durum olduğunu  vurguladı.

Taban fiyatı belirleyen ilaç için pazarda bulunurluğuna ilişkin  takiplerin kurumca güncel olarak yapılması nedeniyle vatandaşların tabanda  bulunan ilaca erişimlerinde bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Çelik, taban  fiyat uygulamasıyla vatandaşlardan toplanan primlerin daha uygun bir şekilde  toplum sağlığına harcanmasında etkili bir politikanın amaçlandığını aktardı.

Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasında gereken bilgi ve  farkındalığın kurum tarafından desteklenecek bir unsur olduğuna dikkati çeken  Çelik, vatandaşların ödeyeceği fiyat farkının yüzde 20 ile yüzde 120 arasında  artacağına ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Mevcut uygulamaya göre, bu uygulama ile kaldırılan oran daha önce  kurum tarafından karşılanan maksimum yüzde 10'luk bir orandır. Yani vatandaştan  alınacak ilave ücret 8 kuruş ile 6 lira arasındadır.

Vatandaşlarımız tarafından Sağlık Bakanlığı'nca da eşdeğer kabul  edilen aynı etkinlikteki ilaçlardan eşdeğer grupta taban fiyatı belirleyen ilacın  alınması durumunda hastanın hiçbir ilave ücret vermesi söz konusu değildir. Taban  fiyatlı ilacın piyasada bulunurluğu da kurum tarafından güncel takip altında  olduğundan, vatandaşlarımızın fark ücret ödemeyecekleri bu ilaca erişimlerinde  bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Uygulama akılcı ilaç kullanımını destekleyici gruplara yönelik tercih  edilmekte olup, bu kapsamda kamu olarak değerlendirme ve karara bağlanması  aşamalarından sonra ilk uygulamada olduğu gibi duyuru tarihinden 3 ay gibi bir  süre sonra yürürlüğe girmesi mümkün olabilecektir."

Eşdeğer ilaç uygulaması nedir?

Eşdeğer ilaç uygulaması; temelde, sınırlandırılmış bir terapötik eşdeğerlik olarak, aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren ürünlerin benzer dozaj formları arasında fiyat karşılaştırması esasına dayanır.

Eşdeğer ilaçta fark ödememek için ilacın temin edildiği eczacıya danışarak aynı eşdeğer grubundaki daha ucuz ilaçları öğrenerek söz konusu ucuz ilaçların tercih edilmesi durumunda fark ödemeden tedavinin yapılması mümkündür.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler