Bakan açıkladı: Haziran’da susuz kalırdık

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’a su sağlayan barajlarındaki doluluk oranının yüzde 75’e yükseldiğini ifade ederek, “Eğer biz A,B,C planlarını uygulamasaydık Haziran ayında sular kesilmişti” dedi.Bakan Veysel Eroğlu, İstanbul Valiliğini

Bakan açıkladı: Haziran’da susuz kalırdık

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’a su sağlayan barajlarındaki doluluk oranının yüzde 75’e yükseldiğini ifade ederek, “Eğer biz A,B,C planlarını uygulamasaydık Haziran ayında sular kesilmişti” dedi.

Bakan Veysel Eroğlu, İstanbul Valiliğini ziyaret etti. Vali Vasip Şahin ile bir araya gelen Eroğlu, ardından basın toplantısı düzenleyerek, İstanbul’a su temini için 2014 yılında yapılan faaliyetler, barajlardaki mevcut su durumu, son yağışlar, ağaçlandırma, milli park ve meteoroloji çalışmaları hakkında bilgi verdi. İstanbul’a geçen yılsonuna kadar bütün bakanlıklar tarafından 73 milyar TL’lik yatırım yapıldığını kaydeden Eroğlu, “Bu, hükümetimiz döneminde İstanbul’a yapılan en büyük yatırımdır. Geçen yılsonuna kadar 3 milyar 400 milyon TL ile biz de İstanbul’a katkı sağlayan bir bakanlığız” dedi.

İstanbul’a son 12 yılda 20 tane içme suyu tesisi kazandırdıklarını belirten, 26 dereyi ıslah ettik, 2 tane dev şehir ormanı kurduk, 23 adet de otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurarak İstanbul’daki hava durumunun en azından yüzde 90 üzerinde tahmin elde edilmesini sağladık” diye konuştu.

Bakan Eroğlu, İstanbul tarih boyunca su problemiyle karşı karşıya kalmış bir şehir olduğunu belirtirken, genellikle 7 yılda kuraklık yaşandığını söyledi. Eroğlu, “İstanbul ve Türkiye’yi en kötü şartlarda, kuraklığa dayanacak şekilde hazırladık, hazırlıyoruz” dedi.

“A,B,C PLANLARINI UYGULAMASAYDIK HAZİRAN AYINDA SULAR KESİLMİŞTİ”

2014’te yaşanan kuraklığa değinen Eroğlu, “Hakikaten büyük bir kuraklık vardı. Eğer biz A,B,C planlarını uygulamasaydık Haziran ayında sular kesilmişti. İstanbul artık eskisi gibi 6 milyon değil. 1994’te İstanbul’un nüfusu 6 milyondu su yoktu, şimdi 15 milyon su ihtiyacı çok arttı. Kişi başına su kullanımı 50 litreden 300 litreye çıktı. Millet artık suyu sonuna kadar kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Veysel Eroğlu, İstanbul’un 2071 yılına kadar su sıkıntısı olmamasını istediklerini belirterek, “Çünkü biz büyük düşünüyoruz. Günü birlik çözüm en kötü çözümdür. Bizim yaptığımız şey hep büyük düşünmek. 2071 yılına kadar ne yapacağız? Melen Barajı 7 Aralık 2016 tarihinde 14.59’da bitiyor. Aşağı yukarı 800 milyon metreküp suyu biriktirebilecek. Sungurlu ve Osmangazi Barajlarının projelerine başladık. Avrupa yakasında İSKİ’nin başka projeleri var, Anadolu yakasında DSİ’nin projeleri var. İstanbul’daki içme suyu artırma tesislerinin dünyanın en modern arıtma tesisleri” şeklinde konuştu.

“1 METRE KARE ORMAN ALANI İŞGAL EDİLMEMİŞTİR”

İstanbul’un ormanlar açısından en zengin illerden biri olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, “Yüzde 49’u ormandır ve üstelik tescil edilmiştir. Daha önce ormanların tapusu yoktu. Bizim hükümetimiz döneminde 1 metre kare orman alanı işgal edilmemiş, başka bir maksatla tahsis edilmemiştir. Dünyada ormanlık alan azalırken, bizde artıyor. Son 12 yılda ormanlık alan 9 milyon dekar arttı. Üstelik artık tapusu var. Yüzde 70’inin tapusunu ben teslim ettim. Gerisi de 31 Aralık 2015 16.59’a kadar 21.7 milyon hektarlık alanın tapusu verilecektir. Tapu olunca hiç kimsenin işgal etmesi mümkün değildir” diye konuştu.

“Bazen birkaç tane ağaç kesilince kıyametler kopuyor. Ama bu nedense İstanbul’da oluyor Yalova’da gelişmiş çınar ağaçları doğrandı ses çıkmadı” diyen Bakan Eroğlu, 3. köprü ve 3. havaalanı inşaatı nedeniyle ağaçların kesildiği iddialarına da değindi. Eroğlu, “Her kesilen ağaç için çalı da olsa bir tane fidan dikilecek. Şu ana kadar dikilen miktar 1,5 milyon adet fidan bu maksatla dikildi. 2015’te de 1 milyon adet boylu fidan dikilecek. Bunu isteyen varsa rakam ve alan olarak ispat ederiz. 2,5 milyon adet fidan toprakla buluşacak” dedi.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞEHİR ORMANININ İSMİNİ İSTANBULLULAR BULACAK”

Bakan Veysel Eroğlu, İstanbul’da dünyanın en büyük şehir ormanının Anadolu yakasında Elmalı’da kurulacağını ifade ederek, “Bu hakikaten dünyanın gözbebeği olacak. Central Park’ın 2,5 katı. 8780 dekar alan. Bunun içine her türlü ağaçlar var ve vatandaşın çocuklarıyla gezip, dolaşacağı alanlar var. Bunu 21 Mart günü saat 10.59’da bitirme talimatını verdik. Buraya güzel bir isim bulunsun. Buraya çok güzel bir ismi İstanbullular koysun. Bunun için bir site açılacak, siteden isimleri oylarlarsa mutlu oluruz. Alibey Barajı’nın etrafında da İBB yapacak. Onu da tahsis ettik. 5 bin 200 dekar. O da Central Park’ın 2 katına yakın. O da İstanbullulara nefes aldıracak” şeklinde konuştu.

Şu ana kadar 23 tane otomatik meteorolojik ölçüm istasyonu kurulduğunu aktaran Eroğlu, “Şu anda pek çok ülke hava durumunu bizden alıyor” dedi.

“BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 75”

Bakan Eroğlu, İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranının yüzde 75 olduğunu ifade ederek, “Şu anda su sıkıntısı yok. Melen de devreye giriyor. Bundan sonra kriz yönetimine gerek yok, A,B,C planlarına da gerek kalmayacak. 2071 yılına kadar İSKİ genel müdürleri çok rahat edecek. 2071 yılından sonra ben bakanlığın kasasına gelecekteki bakanlar için bir mektup bırakacağım. Böylelikle Allah’ın izniyle İstanbul susuz kalmayacak. Şu anda hedefimiz 35 milyon kişiye yetecek suyu hazırlıyoruz. Çünkü susuzluğun faturası çok ağır” şeklinde konuştu.

“2014 kuraklığında 77 tane şehir susuz kalacaktı” diyen Eroğlu, hiçbir şehre susuzluk problemi yaşatmadıklarını, bundan sonra da yaşatmayacaklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eroğlu, küresel iklim değişikliğinden ziyade Türkiye ve dünyada bazı zamanlarda yağışlarda artma, bazen azalma olduğunu, bunun da kuraklığa etki ettiğini söyledi. Eroğlu, “Kuraklıktan veya küresel iklim değişikliğinden dolayı sıkıntı yaşatmayacağız” şeklinde konuştu. Eroğlu, “2015 yılı yazında da, 2016 yazı için de ben Allah’a güvenerek İstanbul ve Türkiye’de susuzluk yaşatmayacağımızın sözünü veriyorum. Bıyıkları bana kestirecek misin. İstedikleri kadar su kullansınlar. Kadir Bey bana diyor ki ‘biraz da tasarruftan bahset.’ Ben tasarruftan bahsetmiyorum. Tasarruf denilince ‘su mu kesilecek’ endişesi oluyor. 1994’ü yaşayanlarda büyük tedirginlik oluyor. Lütfen siz de vatandaşı tedirgin etmeyin. Herhangi bir sıkıntı yok, istedikleri kadar duyu kullansınlar. Atilla Bey biraz para kazansın” dedi.

Bakan Veysel Eroğlu, “Barajların doluluk oranı 100’ü bulursa o su nasıl değerlendirilecek?” sorusuna ise şöyle karşılık verdi: “Şu anda Papuçdere, Kazandere doldu. Fazla su denize gidiyor. Fazla gelen su için yapacak bir şey yok. Dünyada ilk defa iki barajı birbirine bağlayarak 100 milyon metreküp su verilmesini ilk defa biz başardık. Dünyada da örnek oldu. Kazandere Barajı’na çok su geliyordu, faka biriktirme kapasitesi az. Papuçdere Barajı’nın biriktirme kapasitesi büyük. O iki barajın arasında dağ vardı. Tünel açarak Kazandere’deki fazla suyu Papuçdere’ye aktardık. Ben İSKİ Genel Müdürüyken 100 milyon metre küp suyu kazandım. Bu da benim orijinal projem. Dünyada bir kuraklık olduğu zaman bizi çağırıyorlar.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem