Babacan: taraflar sussun artık!

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Gazze'deki saldırılarla ilgili olarak, silahların derhal susturulması gerektiğini, aksi halde bu problemin Gazze sınırları içerisinde kalan bir sorun olmaktan çıkabileceğini söyledi. Kanaltürk'te katıldığı bi

Babacan: taraflar sussun artık!


Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Gazze'deki saldırılarla ilgili olarak, silahların derhal susturulması gerektiğini, aksi halde bu problemin Gazze sınırları içerisinde kalan bir sorun olmaktan çıkabileceğini söyledi.

Kanaltürk'te katıldığı bir programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları ve Gazze Şeridi'ndeki olaylara ilişkin bir soru üzerine "Son yaklaşık 24 saati aşkın süredir yaşadığımız olaylar bizi derinden üzdü. Gördüğümüz bu insanlık dramı, trajedi sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir köşesinde büyük bir infiale yol açtı" dedi.

Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin muhataplarıyla yoğun temaslarda bulunduklarını ve bu temasların devam edeceğini vurgulayarek şöyle devam etti:

"BM'yi göreve çağırdık. BM Genel Sekreteri'ni Sayın Başbakanımız aradı ve bu sabah Güvenlik Konseyi olağanüstü gündemle toplandı. İKÖ'yü bakanlar seviyesinde acil bir toplantı düzenlemesiyle ilgili göreve çağırdık. Ayrıca insani yardımımız hem Batı Şeria'ya hem Gazze'ye zaten devam ediyordu, ancak bugün 10 TIR daha insani yardımı yola çıkarıyoruz. Gazze'ye bu yardımların ulaşması için ilgili taraflarla temas içindeyiz."

Filistin'e 15 adet ambulans gönderildiğini, Kızılay'ın ve TİKA'nın da bölgeye yardım ettiğine işaret eden Babacan, Gazze'deki insani koşulların 1-1,5 senedir çok zor olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2008 yılı aslında Orta Doğu'da pek çok alanda farklı konularda umutların belirdiği bir yıl oldu. Sadece İsrail-Filistin kanalı değil, İsrail-Suriye kanalı da açıldı. Mayıs ayından bu yana 4 tur görüşmeler gerçekleştirildi. Aslında biz dün sabaha kadar, neredeyse 5. tur diyebileceğimiz yoğun bir telefon trafiği yapıyorduk.

Bu gelişmeler, 2009 yılıyla ilgili büyük riskleri beraberinde getirmiş oldu. Öncelikle, bu şartlarda İsrail-Filistin görüşmelerinin sıhhatli bir şekilde yürümesi 2009 yılında zor olacaktır. Şu anda Gazze'ye yapılan saldırılarla, Hamas'ın zayıflatılması, etkinliğinin azaltılması hedefleniyor olabilir. Biz buna katılmıyoruz. Şu anda Gazze'deki bu dramı, insanlık trajedisini gören Müslüman ülkelerde yaşayan pek çok insan, bazı gruplar Hamas'a daha fazla sempati duyacaktır. Çünkü mağdurdur şu anda."

Yaşanan gelişmelerde, İsrail'in iç siyasi tablosunun etkisinin önemli olduğuna da dikkati çeken Babacan, İsrail'de 10 Şubatta seçim yapılacağını belirtti. Babacan, "Meydana gelen olayları, bir miktar da İsrail'in kendi iç siyasi sürecinin bir yansıması olarak da görüyorum" diye konuştu.

Babacan, "Her iki tarafın da derhal silahlarını susturması gerekiyor. Aksi halde bu, bölgeye de sirayet edebilir, bu problem sadece Gazze sınırları içerisinde kalan bir sorun olmaktan çıkar" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem