Aşı yaşı 12'ye mi düşüyor? Flaş açıklama geldi

Bilim Kurulu Üyesi'nden aşı yaşının 12'ye düşeceği yönünde açıklama geldi.

Aşı yaşı 12'ye mi düşüyor? Flaş açıklama geldi

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, okulların açılacağı 6 Eylül öncesi aşı yaşını 12-15 yaşa kadar indirme konusunda yakında karar alınacağını duyururken, ‘Hedefimiz okulları açmak. Bu konuda net karar alınacak yakın zamanda’ dedi

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Kovid-19 salgını nedeniyle milyonlarca çocuk okullarından uzak kaldı. Yeni eğitim ve öğretim yılı yaklaşırken vaka sayısının arttığı Türkiye’de de 6 Eylül’de okulların açılabilmesi için birtakım adımlar atmaya hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan da bu hazırlık ve planlara ilişkin bilgi verdi. En önemlisinin Eylül ayından sonra çocukların eğitim hakkının devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Turan, “Online süreçte elimizden geldiğince eğitim desteklense de yüz yüze de olduğu kadar etkili bir eğitim yapmak çok mümkün değil. İlk hedefimiz okulları açabilmek için gerekli desteği sağlamak. Bu nedenle bu yönde konuşmalarımız devam ediyor. Hedefimiz bu okulları açmak tabii ki” dedi. Prof. Dr. Turan, aşı yaşının okulların açılması öncesinde daha da aşağı çekilmesi konusunun, Bilim Kurulu’nun gündemine geldiğini belirtip, Sağlık Bakanlığı’nın hedefine ilişkin şu bilgileri verdi:

İlk etapta 15 yaşı

“Dünyada aşı trendine bakacak olursanız pek çok ülkede aşı trendinde aşı yaşını 15 hatta 12 yaşa kadar indiren ülkeler var. Biz ilk etapta 15 yaşa kadar indirip, 12-15 yaş arasında da yüksek riskli hastalık sahibi, hastalığı olan çocuklar için aşılama konusunu konuşuyoruz. Bu konuda net bir karar alınacak yakın zamanda. Okulların açılmasından önce olması tabi ki hedefimiz. Öncelikle okullar açılmadan bu işi yapmak, çocukların yeterli immünizasyonunu sağlamak için düşünülmekte. İlk etapta 15 yaşa kadar 12-15 yaş arasında da yüksek riskli grubu aşılama planı var.”

‘Kısıtlamak zorundayız’

Prof. Dr. Turan, iki doz aşısını olmuş kişilerin aşı şemasında göründüğünü, bunun da aşı kartını oluşturduğunu söyleyerek, aşı olan kişilerin topluma karşı sorumluluklarını almış bireyler olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle hem kendilerini hem çevresini hem de ülkesini korumuş olmakta. Aşılanmadıkları zaman insanlar hastalığın devam etmesine, hastalığın varyantlarının ortaya çıkışının hızını artırıyorlar. O nedenle birtakım kararlar almak zorundayız. Kalabalık mekânlara kişilerin girişini bir şekilde kısıtlamak ve sınırlamak durumundayız. Bu konuda da konuşmalar devam etmekte. Aşılı değilseniz de PCR gerekliliğine vurgu yapıyoruz. İki doz aşısını olmuş bireyler aşı şemasını tamamlamış gözüküyor aslında. Şu aşamada biz aşı şemasında aynı aşıdan iki kez aşılanmış olmayı ya da iki doz aşı sonrası üçüncü dozu önemsiyoruz. Eğer bu şekilde aşılanma gerçekleşirse bu bireylerin korunmuş olacağını düşünüyoruz” dedi.

DSÖ ne demişti?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) geçen günlerde düzenlediği bir bilgilendirmede açıklama yapan DSÖ Kovid Uzman Komitesi üyesi Dr. Katherine O’Brien, okulların açık kalması gerektiğine dikkat çekmiş ve “Gençlerin veya çocukların okula devam etmeleri için aşı olma zorunluluğu yoktur. Bu durum onların okula gitmelerine engel olmamalı. Aşı, gerçekten daha fazla hastalık riski taşıyan çevrelerindeki yetişkinlerin korunmasıyla ilgili” değerlendirmesi yapmıştı. DSÖ ayrıca şimdiye kadarki verilere dayanarak, 18 yaşın altındaki çocukların bugüne kadar bildirilen vakaların yüzde 8.5’ini oluşturduğunu bildirmişti.

Vakalar %400 arttı

Karadeniz’de çay ve fındık hasat sezonu ile başlayan göçlerle koronavirüs vakaları yeniden artışa geçti. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, çay ve fındık hasadıyla bölgede insan hareketliliğinin arttığını belirterek, “Bölgemizdeki artış 1 Temmuz’a göre yüzde 400’e ulaştı. Dört mislinden fazla bir artış var” dedi. Aydın, insanların artık bu durumu ciddiye almadığını belirterek, “Lütfen ciddi olalım” çağrısı yaptı.

Klimadaki Kovid!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Bölümü’nden Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, artan klima kullanımı nedeniyle rhinovirüsün yaygınlaştığını söyledi. Balkan, “Solunum yolu virüsleri, rhinovirüs, RSV gibi virüsler daha kolay solunum hücrelerimize tutunuyor. Klima bu virüslerin dolaylı olarak kişiden kişiye bulaşmasını arttırabilir” dedi. Balkan, rhinovirüsün koronavirüsü ağırlaştığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem