Asgari ücrette temmuz zammı ne kadar olacak? İşte detaylar

Asgari ücrete ara zam gelecek mi sorusunun cevabı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren soruya AK Parti Seçim Beyannamesi’nde verilen mesaj ile belli oldu.

Asgari ücrette temmuz zammı ne kadar olacak? İşte detaylar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını vurgulamasının ardından gözler masadaki formüllere çevrildi. Enflasyon oranında yapılması beklenen zam ile birlikte en düşük tahminle rakam 10 bin lirayı geçiyor. İşte Temmuz ayında asgari ücrete yapılması beklenen zam ve masadaki olası rakamlar…

Refah payı vurgusu yapılan açıklama ile enflasyonun üzerinde bir zam yapılacağı kaydedildi. Yaklaşan seçimler öncesinde yapılan bu ara zam teklifinin ne kadar olacağına ilişkin masadaki formüller de ortaya çıktı.

Erdoğan bu yıl başında 8 bin 506 lira olan asgari ücretle ilgili olarak çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini vurguladı. Önümüzdeki dönemde asgari ücrete enflasyonun üzerinde artışlarla çalışanların refah payı almasını sağlayacaklarının altını çizen Erdoğan “Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da temmuz ayında asgari ücrete artış yapacağız.” dedi.

Asgari ücrette temmuz zammı ne kadar olacak? İşte detaylar

MASADAKİ FORMÜLLER NE?
Refah payı vurgusu ve enflasyona ezdirmeyeceğiz ile masadaki formüllerle rakamlar da belli olmaya başladı. Buna göre asgari ücrette ara zamda 6 aylık enflasyon belirleyici olacak. Asgari ücret zammında yüzde 20,30,40 üzerinde değerlendirmeler yapılıyor.

10 BİN LİRAYI GEÇİYOR..
Yüzde 20'lik bir artış durumunda brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 207 lira, yüzde 30'luk artış durumunda net 11 bin 57 lira, brüt 13 bin 10 lira, yüzde 40 artış durumunda da net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 lira olacak.

TAZMİNATLAR ARTACAK…
Yeni asgari ücretle birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi yeniden belirlenecek, en düşük aylık ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı da artacak. Temmuz ayında asgari ücretin artmasıyla kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak. İşten ayrılanlar için hesaplamada yeni asgari ücretin brüt rakamı geçerli olacak.

Asgari ücret bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirleniyor, işveren bu ücretin altında ödeme yapamıyor. Asgari ücret artışı, işverenden genel sağlık sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılardan evde tarhana yapan bayanlara, işsizlik sigortası alanlardan yurtiçi ve yurtdışı borçlanma yapanlara kadar birçok kişiyi etkiliyor. Asgari ücretlinin kıdem ve ihbar tazminatı tutarları artacak. İşsizlik ödeneği ile kısa çalışma ödeneğinin tavanı artacak. Yeni dönemde gelir düzeyi düşük vatandaşların harcama kompozisyonu içinde önemli bir yer tutan kira harcamalarını düşürmeye dönük olarak sosyal konut projelerine de ağırlık verilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem