Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sonbahar ve ilkbaharda uygulanan birer haftalık ara tatil uygulamasının gelecek yıldan itibaren kaldırılabileceğini söyledi. Veliler ve öğretmenlerden gelen “tatil dönüşü adaptasyon sorunu” şikâyetlerine dikkat çeken Bakan Tekin, “Konuyla ilgili iki yıldır analiz yapıyoruz” dedi.
Mardin programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tekin, ara tatillerde öğrencilerin okula dönüşte uyum sorunu yaşadığını vurgulayarak, “Bu konuda velilerden çok talep var. Özellikle çalışan anne ve babaların sorun yaşadıklarını biliyoruz. Çocuk tatil sonrasında okula gitmek istemiyor. Öğretmenlerimiz de ara tatil sonrası adaptasyonun zor olduğunu söylüyor. Bu yıl da analiz yapacağız, ardından değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
12 yıl zorunlu eğitim tartışması sürüyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimin süresi ve 4+4+4 sisteminin kısaltılmasıyla ilgili soruları da yanıtladı. Sürecin rafa kalkmadığını belirten Tekin, “Her adımda artıları ve eksileri çok detaylı analiz etmek, altyapıyı hazırlamak gerekiyor. Mesleki eğitim ve diğer lise türleri altyapısının buna uygun hale gelmesi şart. Öğretmen normları, kız çocuklarının okullaşması gibi konular da var. Aceleye getirilecek bir konu değil” diye konuştu.
Özel okullara ani denetim
Özel okullarda ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının mutlaka okutulması gerektiğini ifade eden Tekin, velilere ek yük oluşturulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Bu kapsamda Teftiş Kurulu’nun özel okullarda ani denetimler yaptığını belirten Bakan Tekin, öğretmen atamaları ve Milli Eğitim Akademisi’ne ilişkin çalışmalara dair de bilgi verdi.
Ara tatiller neden tartışılıyor?
Ara tatil uygulaması 2019’da uzun yaz tatilinin etkilerini azaltmak ve “yaz unutması” olarak bilinen öğrenme kayıplarını sınırlamak amacıyla başlatılmıştı. Ancak pandemi sonrası öğrencilerin okula dönüş sürecinde yaşanan adaptasyon sorunları, uygulamanın yeniden değerlendirilmesine yol açtı. Eğitimciler uzun yaz tatilinin öğrenme kaybını artırdığını savunsa da, sık sık yaşanan resmi tatiller, dini bayramlar ve hava koşulları nedeniyle eğitim öğretim yılı 180 iş gününe çoğu zaman tamamlanamıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı ara tatilin kaldırılması konusundaki nihai kararı analizlerin tamamlanmasının ardından paylaşacak.
Kaynak:CNN Türk